DruštvoEkonomija

Sotirovski demantuje da je tajanstveni investitor porodica Karić

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski demantovala je tvrdnje predstavnika opozicionih stranaka da je „tajanstveni“ investitor, čiji je dolazak najavila, zapravo kompanija porodice Karić.

 

„Taj investitor nema nikakve veze sa njihovom kompanijom. To je kompanija koju je nama preporučila jedna druga kompanija koja već godinama posluje u Nišu. Ukoliko Karić zaista dolazi u Niš radujem se tome, posmatrajući šta gradi u Beogrdu i Belorusiji“, rekla je Sotirovski novinarima.

Ona je dolazak investitora koji će graditi velelepne višespratnice i ogromne komplekse na nekoliko lokacija u gradu najavila u maju, ne želeći pri tom da saopšti o kojoj kompaniji je reč, zbog, kako je kazala, takvog zahteva rukovodstva te kompanije.

Slučajnost ili ne, baš u maju novinar Niških Vesti zatekao je Kariće u Nišu, kako u jednoj od poslastičara ležerno jedu sladoled. Tada je Bogoljub Karić za naš portal najavio da njegova porodica planira da se aktivira u svim ekonomskim sferama, onoliko koliko mogu.

„To je najveća politika. Ima li veće politike danas? 120 000 ljudi je pod mojom komandom, direktno 33 i 87 000 indirektno u proizvodnji. Svi oni rade na milionima kvadratnih metara koji se grade u 48 država. Od Berlina, preko Hanovera, Štutgarta, Minhena, Rusije, Belorusije i Kazahstana. Planiramo da radimo i ovde svakako i raduje nas to“, najavljuje Karić.

Foto: B.LJ.

Izjava gradonačelnice Niša o dolasku investitora koji će graditi velike stambene komplekse postala je ovih dana izuzetno aktuelna pošto je pri kraju procedura za izmenu Generalnog urbanističkog plana koja treba da omogući da na 33 lokacije u gradu budu izgradjeni soliteri sa 15 spratova, dok će se u ostalim delovima grada i dalje moći da grade zgrade sa maksimalno sedam etaža.

Komisija za planove grada Niša; Foto: B.LJ.

Predstavnici opozicionih stranaka u Nišu isticali su proteklih dana da se Generalni plan menja kako bi se izašlo u susret pojedinim investitorima, a na štetu stanovnika Niša.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević je istakla da je nedopustivo da se na području opštine Palilula predvidja gradnja solitera na čak 25 lokacija, iako taj deo grada nema atmosfersku kanalizaciju i tri puta je bio plavljen za samo 45 dana.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu Djordje Stanković istakao je da Generalni urbanistički plan predvidja izgradnju višespratnica na velikom broju lokacija u gradu, iako ni za sadašnje objekte ne postoji odgovarajuća saobraćajna i komunalna infrastruktura.

Prema rečima predstavnika Srpskog pokreta Dveri kompanija porodice Karić samo čeka usvajanje izmene Generalnog urbanističkog plana da počne da gradi kompleks „Tesla park“ na prostoru nekadašnje ciglane i romskog naselja Crvena zvezda.

Predstavnici nevladinih organizacija i opozicionih stranaka zahtevaju da se izmene Generalnog urbanističkog plana odbace jer, kako su istakli, grad nema odgovarajuću saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu ni za postojeća naselja, a kamoli za komplekse sa soliterima od 15 spratova.

Gradonačelnica Niša je ovih dana istakla da će jedan deo primedbi nevladinih organizacija i stranaka biti prihvaćen, dodajući da „stručnjacima nije bitno da li predlog dolazi od vladajuće stranke ili opozicije“.

„Struka gleda ono što je u interesu struke, a mi gledamo ono što je u interesu gradjana. Zakon koji je ograničavao gradnju zgrada na šest spratova ne važi već deset godina. Za to vreme Beograd i Novi Sad su podigli mnogo višespratnica, a mi smo ostali na šest spratova“, rekla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, gradjani Niša ne moraju da strepe da će jednoga jutra ispred svoga prozora videti višespratnicu, pošto je u planu da se takvi objekti grade u „obodnim“ opštinama, a ne u centralnoj opštini Medijana.

 

Slučajnosti ili ne? Novinari Niških Vesti zatekli Kariće u Nišu….

Opširnije u tekstu….

Bogoljub Karić u Nišu: Planiram da se aktiviram

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

2 Komentara

  1. Sramota od novog plana Na minimumu za gradnju NEMA dovoljno parking mesta osim na papiru a kamoli kad se izidaju zgradurine Investitori su se obogatili enormno I sa ovim zgradama a kamoli sa neboderima Gde su parkovi ,igralista briga o okolini da bude lepo za zivot ?! Cudo koliko se gradi Po ,,planovima“ a Nis sve ruzniji BRUKA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button