Društvo

Izgradnja višespratnica sa 15 spratova moguća već od ove jeseni

Direktor Zavoda za urbanizam Niš Miroljub Stanković rekao da bi izmene Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje omogućavaju gradnju višespratnica u tom gradu trebalo da se tokom jeseni nadju pred odbornicima Skupštine grada. Stanković je rekao da bi, usvajanjem u Skupštini, bila završena procedura izmene tog planskog dokumenta.

On je istakao da je izmenama GUP-a obuhvaćeno nešto više od 97 hektara zemljišta i 41 lokacija, od kojih su 33 namenjene stanovanju, a osam javnoj nameni.

Stanković je podsetio da je završen javni uvid u sve četiri opštine obuhvaćene izmenama GUP-a, kao i javni uvid na nivou grada.

Naredni korak, dodao je Stanković, je zatvorena sednica Komisije za planove na kojoj će biti donet zaključak po svakoj primedbi.

Prema njegovim rečima, potom će Zavod za urbanizam te primedbe uneti u GUP.

„Tako izmenjen GUP upućuje se republičkoj Komisiji za planove pri Ministarstvu gradjevine koja daje pozitivno ili negativno mišljenje. Do sada su se uvek o našim planovima izjašnjavali pozitivno“, istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, do glasanja u Skupštini grada, o izmenama i dopunama GUP-a moraće da se izjasne i odbornici opština Medijana, Crveni krst, Palilula i Pantelej, kao i članovi Gradskog veća.

Stanković je rekao da se izmenama GUP-a, na odredjenim lokacijama ne predvidja samo povećanje maksimalne spratnosti zgrada sa šest na 15 spratova, već i izgradnja stambenih kompleksa, odnosno takozvanih „satelitskih gradova“.

Objasnio je da „satelit“ znači mini grad koji ima sve sadržaje.

„Izmenama GUP-a forsiramo izgradnju stambenih kompleksa na periferiji grada koji će imati više zgrada i prateće sadržaje, poput prodavnica, obdaništa, sportskih terena. Želimo da minimalni kompleks bude daleko iznad 600 kvadrata“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da sada investitori u Nišu mogu da grade stambenu zgradu ukoliko imaju najmanje 600 kvadrata zemljišta,.

Dodao je da na tako malom prostoru, osim stambenog objekta, investitorima nije isplativo da grade prateće sadržaje.

Predstavnici opozicionih stranaka u Nišu izneli su niz primedbi o predloženih izmena GUP-a, a osnovne se odnose na to da će se izgradnjom novih velikih kompleksa i solitera pogoršati kvalitet života sadašnjih stanovnika.

Oni smatraju da će se dodatno opteretiti već veoma opterećene saobraćajnice i kanalizaciona mreža.

Predstavnici opozicije smatraju i da se izmene rade „po narudžbini“ odredjenih investitora, poput kompanije porodice Karić.

Pročitajte još…

Sotirovski demantuje da je tajanstveni investitor porodica Karić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button