Kultura

Izložbe slika i objekata „Olovo i krv“ u Paviljonu u Tvrđavi

Izložbe slika i objekata „Olovo i krv“ Vladana Ljubinkovića biće otvorena u utorak, 19. aprila u 19 časova, u Paviljonu u Tvrđavi.

Tekući ciklus slika i objekata Vladana Ljubinkovića, kroz varijacije heraldičkog rešenja američke državne zastave, preispituje istorijske promene opšteg shvatanja ovog vizuelnog koda, u smislu njegovog tumačenja u odnosu na pojam slobode. Simolični naziv „Olovo i krv“ jasno naznačuje bezuslovnost i jednostranost u tumačenju soboda, pod ovom zastavom, politički i ekonomski dominantne američke nacije.

Sami komadi visoko su estetizovani, za šta je ovaj motiv pružio podsticajno polazište. Redukcija broja polaznih elemenata, njihovo rasipanje i izmešten bojeni ključ su, uz različite za svetlo upojne, odnosno reflektujuće površine, osnovna sredstva ovog umetničkog iskaza.

Olovo i krv

Vladan Ljubinković, (15.1.1951, Mladenovac) akademski slikar, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, gimnaziju pohađao u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu 1975. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao 1981. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1976. i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije (DEAVUS) od 2008. Godine 1974. počinje izlagačku aktivnost. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, a priredio šesnaest samostalnih u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 15. maja. Radno vreme Paviljona u Tvrđavi je od 12 do 18 časova, svim danima sem ponedeljkom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com