Kultura

Nišville uvertira „Prijatelji Šabanu“

Tradicionalna uvertira u Nišville jazz festival, ove godine će, u znak obeležavanja 80 godina od rođenja velikog romskog umetnika Šabana Bajramovića, trajati dva dana 9. i 10 avgusta.

Prema rečima direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, program na „River stejdžu“ u amfiteatru na nišavskom keju, a pored spomenika Šabanu Bajramoviću, trajaće dan duže u odnosu na prethodne dve godine.

“Iako je reč o besplatnom programu za koji već godinama ne dobijamo nikakvu podršku, odlučili smo da u čast osamdesete godišnjice Bajramovićevog rođenja, program produžimo za jedan dan. Među domaćim i stranim sastavima koji će nastupiti biće i „Golden Buddha Jazz Band“ iz Kine koji neguje fuziju savremenog jazz izraza i kineskog folklora, a očekujemo da će za taj nastup pripremiti i neku od kompozicija koje su širom sveta proslavile Šabana Bajramovića”, kaže Blagojević.

On podseća i da je Nišville jazz festival još 2006. nodine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.

“Šaban Bajramović do pred kraj svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Već ga i remnomirani kritičari smatraju i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu, a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee. I zato mu je od strane Nišvil, još za života odata dužna počast”, zaključuje direktor Nišvila.

Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, ztakozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu. Inače, 16. avgusta se navršava 80 godina od rodjenja Bajramovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com