Kultura

Blagojević o Nišvilu i nastupu Tricky – ja: Festival je veći od svakog pojedinca i ne sme da dozvoli da bude maltretiran

"Čekajući nacionalni status"

Ovogodišnji Nišvil džez festivala završen je sinoć, a direktor festivala Ivan Blagojević kazao je da je, prema njegovoj proceni ove godine bilo više od 160.000 posetilaca, kao i da nikada do sada nije bila bolja atmosfera. Direktor niškog festivala govorio je i o “performansu” Tricky- ja čiji je nastup trajao samo 20 minuta, ali i nemilom događaju kada je devojka pala sa bedema Tvrđave tokom Nišvila.

On je nakon uvodnih pesama otišao sa bine i tek nakon višeminutne pauze se vratio, ali je ipak, nakon deset minuta prekinuo izvođenje.

“Meni se ovaj Festival dopao, iako je bilo nepredviđenih okolnosti i nesrećnih slučajeva. Iz UKC -a su mi javili malopre da je u toku postoperativni postupak, da će potrajati, ali i da je devojka u sigurnim rukama i da će se sve rešiti”, kazao je Blagojević na završnoj konferenciji.

Što se tiče jučerašnjeg incidenta, kazao je da je već najavio da će to biti najkontroverzniji koncert ikada na Nišvilu.

“Znao sam šta može da se desi, upozorili su me menadžeri koji su već radili sa Tricky- jem. Dešavalo se čak da on i ne dođe na koncert, tako da sam mu ja jako zahvalan što se uopšte pojavio.Prosto, demoni koji ga prate izbili su baš i trenutku kada ne treba. Tražio je i mrak, povukao celu ekipu sa bine, ja sam pitao o čemu se radi, oni su rekli da je to deo šoa.Rekao sam im bravo, to je sjajna zamisao, sad će publika da aplaudira, pojavićete se i grunućete. Međutim, posle novog pevanja, samo što nije došlo do tuče u bekstejdžu. Ne znam koji su razlozi, pročitao sam da je bio nezadovoljan tonom. Moram da odbranim ljude koji su radili ton, deset tonaca u timu, najbolja ekipa koja mi je poslata. Nikada skuplja oprema nije bila na Nišvilu i kvalitetnija od ove. To je ekipa koja je radila Stinga, Robi Vilijamsa i Prodogy- ja. Imali su probu gde su bili oduševljeni, prema tome treba sve prepisati njegovom specifičnoj borbi sa demonima koji ga opsedaju s vremena na vreme i autodestrukciji, nažalost, a sjajan je umetnik”, ističe direktor Nišvila.

On dodaje i da su imali adekvatu zamenu, lokalne artiste koji su zatvorili Festival.

“Uvek branim svoje umetnike čak i u ovim ekstremnim situacijama.  Koliko god sam bio pripremljen, nisam imao načina da ga izvedem na binu. Festival je veći od svakog pojedinca i ne sme da dozvoli da bude maltretiran”, poručuje.

Na pitanje novinara koliko je izdvojeno za nastup benda iz Velike Britanije kazao je da se o tome ne govori, ali da je njegov nastup bio veoma povoljan, čak je koštao i duplo manje nego nastup “Dubioze kolektiv”.

30. jubilarni Nišvil je na pomolu, a na listi izvodjača mogli bi da se nađu Simply red i Sting, ali sve zavisi od njihovih turneja i  budžeta.

“Važno je dai  sporedne stejdževe ojačamo, ali i da zadržimo kvalitet publike”, završava on.

Podsetimo, pre zvaničnog početka festivala srpskim muzičarima, veteranima Vladeti Kandiću – Bata Kandi i Dragomiru Milenkoviću – Jogi, lideru sastava „Hazari“, gradonačelnica Niša uručila je nagrade festivala u Gradskoj kući u Nišu.

Nišvil je ove godine počeo 4. avgusta, a glavni program otvoren je 10. avgusta u niškoj Tvrđavi. Neki od izvođača koji su obeležili su Festival Dubioza kolektiv, Roberto Fonseka, Ida Nelsen, Asian Dub Foundation, Eurocubans.

Nišvil izražava žaljenje zbog pada devojke

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com