Društvo

Novi računari za Klinički centar

Klinički centar dobio je 31 računar koji će koristiti da pojača Integrisani informacioni zdravstveni sistem i projekat „Moj doktor“. Donacija je vredna skoro milion dinara, kažu, a svaka klinika će dobiti po jedan komjuter.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem podrazumeva elektronske kartone, upute i recepte i treba da olakša lekarima i pacijentima koji će uskoro moći putem interneta da imaju uvid u svoje kartone. Međutim, sistem od početka ne funkcioniše savršeno, a često usporava i onemogućava preglede. Problem je što IZIS još ne koriste sve zdravstvene ustanove, pa se pacijentima iz Železničke ambulante dešavalo da budu odbijeni u Kliničkom centru jer imaju stari uput na papiru.

„Iskreno, neko je vratio pacijenta jer je mislio da isključivo važi Zokielektronski uput. Međutim, i stari uputi važe i pojedini pacijenti koji su vraćeni pregledani su sutradan“, rekao je direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Kako kaže, svi lekari i direktori centara sa juga Srbije obavešteni su i da ne izdaju upute samo na mesec dana, već da daju i stare i elektronske upute dok ovaj sistem ne bude zaživeo. Postoje liste čekanja za pojedine preglede koje su preko 30 dana i pacijenti ne mogu da budu pregledani.

„Ovaj sistem je u Makedoniji 2 godine dograđivan i to još traje. Kod nas je za kratko vreme bilo malo žalbi spram broja pacijenata koji dođu u Klinički centar. Ovo su male greške i trudimo se da sve pacijente pregledamo“, dodaje Radovanović.

Problemi sa novom mrežom su, kaže, i što nisu svi dovoljno informatički pismeni da zakažu pregled i što nemaju ni dobru internet vezu sa Kliničkim centrom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com