Društvo

Poruke prijateljstva za moje vršnjake u nedaći

Niške mališane podstaći na humanost i empatiju prema drugim ljudima, a posebno prema njihovim vršnjacima, koji ovih dana napuštaju svoje domove u susret neizvesnosti i svakodnevnim nedaćama, to je misija akcije – Poruke prijateljstva za moje vršnjake u nedaći.  Uz podršku Fondacije “Schuler Helfen Leben” iz Nemačke, “Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin” realizuje ovu humanitarnu akciju “Friendship Messages for My Peers in Adversity”.

Za decu od 7 do 11 godina biće izvedena predstava “Damojed”, po tekstu Nataše Ilić, a u režiji Biljane Radenković, u Pozorištu lutaka u Nišu u petak, 19. februara 2016. godine od 18 sati. Predstava “Damojed” nije slučajno izabrana, kažu organizatori.

Pouka ove zabavne i maštovite bajke u stihu da su „prijateljstvo, plemenitost, ljubav i dobrota suština pravoga života“, uticaće pozitivno na prve životne stavove najmlađih. A izgleda da se i odrasli mogu pronaći u nekim delovima ove složene predstave. Sve u njoj nalazi put do gledalaca, dobar tekst, rediteljska postavka, scenografija, kostimi, rekvizita, scenski pokret, songovi, video animacije…

Ulaznica za predstavu je poruka prijateljstva, koje ćemo spakovati uz humanitarne paketiće namenjene deci izbeglicama u Preševu.

“Neka vaše dete samo ili uz vašu pomoć nacrta/napiše/ili oboje poruku prijateljstva, uz sugestiju da deca kojoj je poruka upućena ne govore srpski, ili imaju ograničeno znanje engleskog jezika. Neka poruka bude od srca i napravljena tako da nosi univerzalnu poruku – razumljivu bilo kom detetu”, kažu organizatori iz Udruženja Super građanin.

U zavisnosti od svoje kreativnosti i želje, niški mališani mogu da napišu, naprave ili nacrtaju poruku prijateljstva za nekog svog vršnjaka koji je privremeno sklonište našao u prihvatnom centru u Preševu i donesu kao ulaznicu za predstavu.

Mesta za mališane mogu se rezervisati potvrdom na e-mejl adresu info@supergradjanin.org.rs (mejlove možete slati u bilo koji deo dana) ili pozivom na broj telefona 018 4287 593 svakog radnog dana (i u toku predstojećih neradnih dana zbog proslave državnog praznika) od 11 do 15 časova, ali najkasnije do četvrtka, 18. februara 2016. godine najkasnije do 15 sati.

“Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin” je udruženje građana nastalo 2012. godine na inicijativu dugogodišnjih novinara, radnika bivše Radio televizije 5. Naša misija je da kroz konkretne aktivnosti, koristeći veštine naših profesija pokrenemo ljude, najpre na razmišljanje, a zatim i na konkretne akcije, kako bismo doprineli stvaranju aktivne društvene zajednice koja će ceniti i negovati kulturno stvaralaštvo u lokalnoj zajednici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com