Društvo

„Omladinski rad za bolji grad – Niš”

Radi boljeg i uspešnijeg rada omladinskih organizacija neophodno je je povezivanja organizacija koje se bave omladinskim radom međusobno ali i sa lokalnim institucijama. Na taj način se kreira mreže usluga koje vode ka sistemskoj brizi o mladima.

Nedostatak koordinacije usluga, kao i objedinjenog informisanja mladih pokazalo se kao jedan od ključnih problema u omladinskom radu i postizanju boljih rezultata– rečeno je danas na konferenciji “Omladinski rad za bolji grad” koji je održan u zgradi Kancelarije za mlade .

Predstavnici omladinskih organizacija govorili su o tome kako obezbediti prepoznatljivost organizacija iz Niša (Super Građanin, Zeleni ključ i Otvoreni klub) koje kontinuirano ulažu u kvalitet svojih programa kod lokalnih institucija. Oni su ukazali na prednosti međusektorske saradnje, odnosno na koji načine i kako zajedno treba raditi na kreiranju prostora u kome mladi mogu da rastu i razvijaju svoje potencijale, nebli postali aktivni i doprinosili zajednicama u kojima žive.

Jovana Ćanji Aranđelović menadžerka programa Društvo za razvoj dece i mladih “Otvoreni klub ” kazala je da je ideja konferencije da se predstavi koncept omladinskog rada i standardi po kojima rade šest organizacija iz Niša a koje su akreditovane za omladinski rad u okviru nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada “Napor” iz Novog Sada. Članice ove mreže iz Niša su Otvoreni klub, Zeleni ključ , Supergrađanin i još tri organizacije, Proaktiv, Protekta i Azbuki.

“Otvoreni klub, Zeleni ključ , Supergrađanin su tri niške organizacije koje su učestvovale u kampanji “Omladinski rad za bolji grad u okviru projekta “Napornim stazama ka prepoznavanju omladinskog rada koje je podržalo Ministarstvo omladine i sporta. Naše tri organizacije su tokom prethodnih nekoliko nedelja učestvovanjem u kampanji promovisale mlade, omladinski rad i ono što je veoma važno saradnju sa institucijama na lokalnom nivo”, kazala je Jovana Čanji Aranđelović.

Konferencija je završnica ove akcije. Organizacije su zaključile da treba bolje da sarađuju i da primere dobre saradnje pokažu i drugima kako bi se pobiljšao položaj mladih i ukazali na važnost činjenice da organizacije koje postoje treba da održavaju kvalitet rada .

“Pozivamo institucije da nas bolje prepoznaju , uvažavaju naše mišljenje. Svima bi nam bilo bolje kada bi u našem gradu bila jača i bliskija saradnja. Mlade treba postaviti u prvi plan”, poručila je Jovana Ćanji Aranđelović iz otvorenog kluba.

Otvoreni klub danas obeležava 22 godina postojanja.

Milošević Olivera predstavnica udruženja građana ” Zeleni ključ” iz Niša rekla je da je zadatak tri niške organizacije koje učestvuju u projektu … da na lokalnom nivou predstavi omladinski rad iz ugla svojih organizacija.

“Značajno je sektorska i međusektorska saradnja omladinskom radu i svih institucija na lokalnom nivou, organizacija i udruženja civilnog društva koje imaju programe i projekte u koje uključuju mlade osobe, posebno uzrasta od 15 do 30 godina. Značajno je uspostavljanje saradnje i sa biznis sektorom, institucijama, obrazovnim ustanovama. Organizacija “Zeleni ključ” na tome radimo duži niz godina”, kazala je Olivera Milošević koja kaže da je veoma korisno i dobro biti član “Napor mreže”, odnosno organizacijama i asocijacijama koje pripadaju ovoj mreži.

“Članstvo u okviru te asocijacije nam omogućava da unapredimo svoj rad , pojedinačno ali i u okviru naših organizacija i udruženja. Podižemo tako kvalitet rada sa mladima na jedan viši nivo”, ističe Olivera Milošević iz “Zelenog ključa”.

Ova organizacija trenutno radi na projektu “Omladinska zelena mreža grada Niša”.

“Ovaj projekat organizujemo tokom oktobra, novembra i decembra. Projekat je podržan od strane Kancelarije za mlade i grada Niša. Organizujemo i “Karavan za klimu ” koji sprovodimo pod pokroviteljtvom francuskog instituta , odnosno Francuske ambasade u Srbiji. Sarađujemo sa EU info kancalarijom u Nišu kroz različite kampanje i tim kampanjama utičemo na ekološku svest šire javnosti, ali posebno dece i mladih”, ističe Olivera Milošević.

Ona dodaje da je sve teže doći do konkretnih donacija koje podržavaju ideje “Zelenog ključa” pa se rad uglavnom svodi na volonterski, što je u neku ruku, kako kaže Olivera ideja svakodnevnog posla u civilnom sektoru i misija ove organizacije. Ova organizacija postoji petnaestak godina i iza sebe ima niz usešno sprovedenih projakata.

Radom i saradnjom, upornošću i kvalitetom rada omladinske organizacije postižu pozitivne promene u društvu – zaključak je današnjeg susreta omladinskih organizacija Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com