Kultura

MOZAIK PRAKSIS

Izložba “Mozaik praksis” je autorski koncept Olivere Gavrić Pavić. Ovom izložbom predstavljeni su primeri različitih pristupa savremenom mozaiku, zastupljeni u knjizi “Mozaik u Srbiji 1950-2015”, u odeljku “Mozaik između dekoracije i umetnosti”. Izložba će biti postavljena i svečano otvorena u Galeriji “Srbija” u utorak 9. februara u 19 sati.
Reč je o sagledavanju mozaika kao slike, reljefa ili skulpture, zatim o kategorizaciji ovih dela prema koloritu i prema metodama izrade, što u krajnjem dovodi do različitih mozaičkih poetika. Izložba se sastoji od 26 mozaika i više panoa koji objašnjavaju ove radove prema navedenim kategorizacijama.

Na otvaranju izložbe Olivera Gavrić Pavić održaće predavanje sa foto-projekcijama “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji”, dok će knjiga “Mozaik u Srbiji 1950-2015” biti dostupna po popularnoj ceni.

OLIVERA GAVRIĆ PAVIĆ
rođena u Beogradu 1964. godine. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva, 1990. Magistarske studije slikarstva završila na istom fakultetu 1992. Izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Mozaikom se u kontinuitetu bavi od 1988. Izvela 13 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, AICA-e i AIMC-a. Jedan od osnivača Umetničke grupe Ametist, koja se bavila popularizacijom mozaika. Organizovala i osmislila 6 autorskih, grupnih izložbi mozaika. Održala brojna predavanja o mozaiku, od kojih jedan deo u inostranstvu. Objavila je knjigu “Mozaik u Srbiji 1950-2015” u izdanju ULUPUDS-a.

IVAN PAVIĆ
rođen u Beogradu 1960. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva 1984. Magistarske studije slikarstva završio na istom fakultetu 1986. Specijalizaciju na Ecole National Superrieure des Beaux Arts u Parizu stekao 1989. Izlagao brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a, ICOM -a i AIMC -a. Bio je član Umetničke grupe Ametist. Zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu kao šef Odelenja za konzervaciju i restauraciju.

DRAGAN VASIĆ
rođen u Sremčici 1953. Diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Bio je saradnik u izradi veđeg broja monumentalnih mozaika i javnih spomenika. Učestvovao je u izradi i realizaciji spomenika u Kragujevcu, Aranđelovcu, Zaječaru, Ravnoj Gori, Novom Sadu… Izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a. Bio je član Umetničke grupe Ametist. Živi i stvara u Beogradu, u statusu slobodnog umetnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com