Društvo

Saćipović: Dečiji brakovi su negativna pojava i praksa u romskoj zajednici

Direktorka Udruženja Romkinja “Osvit“ Ana Saćipović i gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisale su danas u Gradskoj kući Protokol o saradnji u suzbijanju dečjih brakova. Danas, 8. aprila obeležava se Međunarodni dan Roma koji je obeležen prvi put 1990. godine kada je u Poljskoj održana treća Međunarodna konferencija Roma u znak sećanja na kongres održan u Londonu 1971. godine.

Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem”, što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao”. Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Saćipović ističe da ovaj protikol podrazumeva rad na prevenciji dečjih brakova koja je negativna  pojava i praksa u romskoj zajednici.

Kaže da devojčicama romske nacionalnosti treba dati “vetar u leđa” da bi ostvarile svoja dečja prava jer je dečji brak pre svega kršenje tih prava.

“Važno je da ih podržimo i osnažimo da ostanu u sistemu obrazovanja, samostalno donose odluke o svojoj budućnosti i da jednog dana budu korisne građanke našeg društva”, kazala je Saćipović.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kazala je da tradicija ugovorenja brakova u ovim zajednicama zaista treba da se ukine u 21. veku. Pored toga navodi da se Grad zaisa trudi da poboljša uslove u kojima žive Romi.

“Mislim da smo za kratko vreme uspeli da pomognemo romskoj nacionalnoj zajednici da izađu iz stereotipima, da budu članovi romske nacionalne zajednice i budu zaista člavovi društva. Trudimo se kao Grad da uslovi u kojima ova zajednici živi budu bolji i po tome budemo prepoznatljivi u samoj Srbiji”.

Pored problema sa kojima se i Romi susreću navodi prosjačenje kao jedan vid “moderne situacije na terenu” sa kojima se građani, nažalost, svakodnevno susreću. Sotirovski se osvrnula i na rad SOS telefona koji je dostupan svima koji trepe vid fizičkog nasilja i ostvore svoja prava.

SOS telefon Udruženja Osvit već 17 godina dostupan je 24 sata za sve žene koje žele da prijave nasilje, bilo na srpskom ili romskom jeziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com