Društvo

Studenti Filozofskog čitaju za slepe kolege

Marija Milanović je na master studijama komunikologije na Filozofskom fakultetu. Ona je jedna od četvoro slepih i slabovidih studenata ovog fakulteta. Kako kaže, najveći problem im je nedostupnost literature. Studenti novinarstva i komunikologije će ubuduće u okviru vežbi čitati literaturu svojim slepim i slabovidim kolegama, kako bi im olakšali studije.

„Kada budu imali vežbe za spikere čitaće stručnu literaturu koja će kasnije korisiti slepim i slabovidim kolegama. Ovo će ujedno biti dobra praksa za njih“, kaže Marija Milanović.

Dalibor Savić je studirao istoriju od 2001. do 2008. godine. Kako kaže, i u toku njegovog školovanja kolege i profesori su imali volje i strpljenja da mu 13400935 10209969276054754 2023975693 nolakšaju učenje, iako je on bio među prvim slabovidim studentima na Filozofskom fakultetu.

„Ovo je vrlo važno za studente koji ne vide i nadam se da neće ostati samo na priči“, kaže Savić.

Snimljena literatura biće u biblioteci Filozofskog fakulteta i područnoj audio-biblioteci Saveza slepih Niš. Ovo je rezultat Protokola koji je fakultet potpisao sa Savezom.

Filozofski je pre tri godine krenuo u prilagođavanje nastave slepim ali i ostalim studentima sa posebnim potrebama u okviru Tempus projekta, kaže dekan Goran Maksimović.

13351191 10209951278964838 1874022730 oU poslednje tri i po godine fakultet je nabavio specijalne smart table, napravljene su staze za slabovide kako bi mogli samostalno da se kreću. Nabavili su kompjuter sa programom koji je namenjen slabovidim i slepim studentima. Uspostavili su saradnju sa univerzitetskom bibliotekom, pa jedan deo studenata pomaže skeniranje literature i prebacivanje na Brajevo pismo.

„Projekat je usmeren na inkluzivni proces obrazovanja, kroz opremu i edukaciju profesora i studenata da bi ta nastava bila efikasnija. Protokol je usmeren, pre svega, na studente komunikologije i novinarstva, ali i na studente pedagogije, psihologije, sociologije i ostalih studijskih grupa, koji žele da se uključe i da deo studijske prakse realizuju kroz ovaj program“, ističe Maksimović.

Univerzitetaska biblioteka „Nikola Tesla“ trebalo bi da ima stalno zaposlenu osobu koja prilagođava literaturu slepim i slabovidim osobama, smatra studentkinja Marija Milanović. Ipak, o tome treba da odluče više instance poput Ministarstava, dodaje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com