Društvo

Romi obeležavaju svoj dan (VIDEO)

Međunarodni dan Roma obeležava se danas, a njihov položaj je i dalje nezavidan i težak.

Širom sveta obeležava se Dan Roma da bi se ukazalo na probleme Roma i podstakle vlasti država u kojima žive da rade na unapređenju njihovog položaja. Mada je nezahvalno izdvajati najteži problem sa kojim se suočava romska zajednica, većina misli da je stambeno pitanje najkomplikovanije.

Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem”, što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao”. Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je procenat dečjih brakova u romskim podstandardnim naseljima još uvek 56 odsto i ocenila da su potrebne sistematične i inkluzivne mere koje će doprineti osnaživanju žena i devojčica.

“Jedan od načina da se radi na prevenciji dečjih brakova je obrazovanje, stoga je važno da uložimo dodatne napore da smanjimo osipanje romskih devojčica iz škola i da radimo na njihovoj punoj integraciji u osnovno, ali i srednje i visoko obrazovanje”, navela je Mihajlović u saopštenju povodom Medjunarodnog dana Roma, 8. aprila.

Istakla je i važnost integrisanog i sistematskog napora i ka uklanjanju svih oblika diskriminacija i neravnopragnog tretmana sa kojima se Romi i Romkinje susreću.

Stalno zaposlenje ima tek pet odsto Roma, 80 posto ih je funkcionalno nepismeno, tri do pet hiljada pravno je nevidljivo. Začarani krug problema možda počinje od uslova u kojima većina romskih porodica živi.

Da bi ste se upoznali sa ovim narodom možete pogledati ovaj video koji je nastao na osnovu knjige Muharema-Muje Alijevića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com