Društvo

Danas dolazi čudotvorna ikona, zaštitnica Rusije

Za ikonu Presvete Bogorodice Kazanske, predanje kaže da je mnogo puta kroz istoriju Rusiju spasila uništenja. Danas će biti doneta u Niš, a svečano biti dočekana ispred Sabornog hrama u 17 sati. U Nišu će biti sledeća dva dana, kada će vernici moći da se poklone, a nakog toga nastavlja put ka Kosovu i Metohiji.

Kazanska ikona pojavila se posle katastrofalnog požara

Predanje kaže da je ikona Presvete Bogorodice svoje čudotvorne moći prvi put pokazala u Kazanu 8. jula 1579. godine, nakon  požara u kome je izgorela polovina grada. Devetogodišnjoj devojčici se u snu javila Presveta Bogorodica, koja joj je kazala da se ikona nalazi u zemlji, na mestu gde je u požaru izgoreo njen dom.

Presveta Bogorodica se devojčici javila više puta i uputila je na mesto gde se ikona nalazi, ispod peći u njenoj izgoreloj kući. Pošto joj niko nije verovao, sama je uzela ašov i počela da kopa. Tako je spazila zamotuljak, koji je, kada ga je raširila pokazao ikonu Presvete Bogorice sa Mladencem, kakva još nije bila viđena. Iako je nađena na zgarištu, ikona je bila sjajna, izgledala je kao nova i tek oslikana. Od tada, po gradu u kome je nađena, nosi ime “Kazanska”.

Zaštitnica Rusije

Predanje kaže da je Presveta Bogorica imala važnu ulogu pred istorijski važne događaje za Rusiju.

Na dan praznika Vladimirske ikone Majke Božje dogodila se Borodinska bitka, a na praznik Roždestva Presvete Bogorodice, Kulikovska bitka.

Na Božić 1812. godine, poslednji Napoleonov vojnik napustio je teritoriju Rusije, a 20. aprila 1941. godine, Nemci su slavili Hitlerov rođendan, a ruski narod Uskrs.

Početak protivnapada Crvene armije 6. decembra 1941. kod Moskve, desio se na dan svetog Aleksandra Nevskog – zaštitnika zemlje Rusije.

Kutuzov je na dan praznika Kazanske ikone Majke Božije (22. oktobra po Julijanskom ili 4. novembra po Gregorijanskom kalendaru) odneo prvu pobedu nad Napoleonom, tako je u Drugom svetskom ratu na isti dan oslobođen Kijev, majka ruskih gradova.

Čudesna ikona u Beogradu od 1999. godine

Kazanska ikona Presvete Bogorodice je sa blagoslovom patrijarha moskovskog i cele Rusije Alekseja Drugog, doneta u Beograd 1. aprila 1999. godine, a putovanje po Srbiji započela je od Saborne crkve.

Ikona je zatim preneta u nekadašnju vojnu crkvu Ružicu na Kalemegdanu i na plato hrama Svetog Save, gde je dočekalo tri hiljade ljudi. Bilo je želje da se sa ikonom ode i na Kosovo i Metohiju, međutim patrijarh srpski gospodin Pavle nije za to dao blagoslov.

U naš grad ikona Kazanske Presvete Bogorodice stiže danas u 17 sati, u Sabornom hramu će biti u ponedeljak i utorak, a nakon toga zaštitinica Rusije nastaviće put ka Kosovu i Metohiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com