Stari Niš

PROROČANSTVO NA GROBU CARA KONSTANTINA: Kada Rusi osvoje Carigrad izbiće strašan petogodišnji rat!

Na grobu prvog vizantijskog cara, sv. Konstantina Velikog (inače rođenog u Nišu), bile su isklesane naizgled nerazumljive reči, koje je tek 1440. godine dešifrovao Genadije Sholarije, prvi carigradski patrijarh pod Turcima, učenik sv. Marka Efeskog i veliki protivnik unije sa papistima.

Sholarije je ovako preveo reči uklesane na grobu:

“Prvog indikta (1453), carstvo Ismaila zvanog Muhameda, uništiće rod Paleologa, zauzeti Carigrad (na sedam brda) i vladati iznutra (Vizantijom), mnoge narode uništiti i opustošiti ostrva do Crnog mora. Narode uz Dunav će slomiti osmog indikta (1460. godine, što se skoro poklapa sa konačnim padom srpske Despotovine 1459. godine, čija je prestonica Smederevo bila na Dunavu), a desetog indikta (1462. godine, što se skoro poklapa sa padom Bosne pod Turke 1463.) na severu će poraziti Dalmate“.

car konstantin 01
Foto: Profimedia

Iako su neki savremeni Grci pad “Dalmata“ i “dunavskih naroda“ u ovom proročanstvu protumačili kao pad Austrijanaca i Mađara pod Turke, to se verovatno odnosi na Srbe u Despotovini i Bosni. Dodatno, Dalmati koji se pominju u proročanstvu su u vremenu sv. cara Konstantina živeli uglavnom u Bosni i Raškoj i užoj Dalmaciji, tj. u krajevima gde su u 15. veku, u periodu o kojem proročanstvo govori, uglavnom živeli Srbi.

U proročanstvu se dalje kaže:

„Protekom vremena opet će biti rata sa Dalmatima koji će dovesti do delimičnog uništenja (Turaka), i mnogi narodi zapadno (od Carigrada) će na kopnu i moru poraziti Ismaila.(i ovaj rat se jasno odnosi na Dalmate, tj. Srbe i ostale narode koji su u balkanskim ratovima vraćali oteto).

Op[irnije na Kurir.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com