Društvo

Ima još poštenih ljudi: Bračni par vratio pun novčanik pacijentu u Niškoj Banji

Pacijent stacionara „Radon“ u Niškoj Banji bio je prijatno zatečen, kada su mu na recepciji rekli da je njegov novčanik, u kome su bila lična dokumenta i novac, pronašao Nišlija, Ivan Stojanović dok je sa svojom ženom i decom šetao banjskim parkom. „U vremenu u kojem živimo često se govori o tome kako je urušen sistem vrednosti, kako nema morala, čestitosti i poštenja. Moj slučaj govori upravo suprotno“, kaže Zoran Kostić iz Kosovske Mitrovice.

Šezdeset dvogodišnji Zoran Kostić proživeo je pravu noćnu moru, jer je, petnaestog dana boravka u Niškoj banji, u prepodnevnim časovima izgubio novčanik sa svim novcem i dokumentima, bez kojih nije mogao da se vrati kući.

U međuvremenu, dok je Zoran u agoniji tragao za izgubljenim novčanikom, strahujući da ga je neko opljačkao, Nišlija Ivan Stojanović je u šetnji sa svojom porodicom, na jednoj klupi u banjskom parku pronašao izgubljeni novčanik.

Trideset šestogodišnji Stojanović, inače građevinar, odmah pošto je pronašao novčanik u kome je bilo 70 evra i oko 6.000 dinara, hteo je da pozove policiju. Ipak, otvorio je novčanik i osim novca i ličnih Zoranovih dokumenata, ugledao zdravstvenu karticu „Radona“ sa imenom pacijenta. Istog momenta se uputio u „Radon“ i obavestio recepcionerku ovog stacionara, Maju Jovanović da je pronašao novčanik Zorana Kostića.

novcanikImajući u vidu da je Niška Banja puna gostiju i da su gužve na šetalištu velike, elektromehaničar u penziji iz Kosovske Mitrovice praktično se bio pomirio sa tim da neće pronaći ni novčanik, ni novac, ni dokumenta.

„Tražio sam po klupama, na šetalištu, prevrtao sadržaj kanti u slučaju da je neko uzeo moj novac iz novčanika, a potom ga bacio. Zavirio sam u svaki kutak, ali ga nigde nije bilo. Bio sam očajan. Ne samo zbog novca, već zbog ličnih dokumenata bez kojih bi mi povratak u Kosovsku Mitrovicu bio izuzetno otežan, jer jednostavno ne bih mogao da pređem granicu“ priča nam Zoran Kostić.

I dok je Zoran lutao i tražio po parku svoj novčanik, recepcionerka Maja ga je tražila po stacionaru, i onda su se napokon sreli.

„U trenutku kada sam već odustao od svega, razočarano sam otišao na recepciju hotela „Radon“ i recepcionarki ispričao šta me je snašlo. Ona me saslušala sa smeškom što mi je bilo čudno, pa sam je i pitao zašto joj je do smeha kada se meni plače. Onda mi je sa jedva dočekanim velikim osmehom na licu saopštila da ne brinem i da je novčanik pronašao jedan mladi bračni par, ali da pronalazač želi da me vidi i da mi preda novac i dokumenta. Dragoj recepcionerki Maji je ostavio broj mobilnog telefona. Pozvao sam ga i posle par sati taj pošteni, čestiti, mladi čovek je došao u hotel i dao mi novčanik odbivši nagradu. Taj mladi, dobri čovek koji vraća veru u ljude je Ivan Stojanović. Hvala mu do neba. Hvala i dobroj recepcionerki Maji Jovanović“, uzbuđeno nam govori Zoran Krstić.

RadostZanimljivo je što nam je recepcionerka Maja rekla da se često dešava da neko izgubi novčanik na šetalištu u Niškoj Banji i da pronalazači donesu novčanik u stacionar „Radon“. I juče je, kako nam je rekla, „neko pronašao novčanik sa stranim dokumentima i predao nam ga“. Po protokolu se, objašnjava Maja, odmah obaveštava policija, koja će novčanik vratiti nesrećnom čoveku.

Još zanimljivije je to što Ivanu Stojanoviću, heroju naše priče, nije prvi put da pronađe nečiji buđelar i vrati vlasniku.

„Do sada sam tri puta pronašao novčanik sa novcem i dokumentima. To je bilo pre nekoliko godina, jedan sam pronašao u „Tempu“, a drugi u centru grada. Nikada mi ne bi palo na pamet da uzmem nešto što nije moje. Zoran mi je nudio novčanu nagradu, a pošto sam odbio, onda je nudio čokolade za moju decu i da me časti pićem. Nisam prihvatio jer smatram da je to bila moja građanska dužnost i bilo mije drago što je bio srećan i zadovoljan“, kaže pošteni Nišlija, Ivan Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com