Virus Korona

U stacionaru Radon 24 pacijenta, 19 zahteva kiseoničku podršku

Stacionar “Radon” od juče je ponovo u kovid sistemu zbog pogoršane epidemiološke situacije. To je četvrti put od početka pandemije korona virusa da je “Radon” u crvenoj zoni, kaže direktora Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ prof. dr Marina Deljanin Ilić.

 “Stacionar Radon je od juče četvrti put u sistemu privremenih kovid bolnica i kao i prethodnih puta oslobodili smo 100 ležajeva od kojih su 50 imaju kiseoničkih mesta. Videćemo kako će se situacija dalje odvijati i na osnovu toga ćemo se prilagođavati”, kazala je dr Marina Deljanin Ilić.

Dodaje da su  prvi pacijenti već primljeni i ima ih 24.

 “Situacija se menja iz sata u sat. Pacijenti kontinuirano dolaze prema tome kako ih upućuje Infektivna klinika u Nišu. Može se reći  da su to slučajevi koji zahtevaju bolničko lečenje, lakši i umereno teški pacijenti. Uglavnom su to pacijenti od 40 do 65 godina, među njima je i vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi, za sada je više nevakcinisanih. Značajno je to da je od 24 njih 19 zahteva kisoničku podršku”, kazala je prof. dr Marina Deljanin Ilić.

Prema njenim rečima i pored toga što je stacionar u kovid sistemu osnovna zdravstvena delatnost odvijaće se i dalje.

 “Dobrom organizacijom smo uspeli da nam objekti koji su  potpuno fizički odvojeni od Radona ostanu u funkciju. Kadar je smanjen jer su neki od naših lekara i zaposlenih u crvenoj zoni  i prema  tome se orjentišemo, ali smo i pored toga obezbedili da i pacijenti koji imaju druge bolesti, reumatske, kardiovaskularne i druge, budu zbrinuti. Konstantno nam rade dve kardiološke ambulante, rade smbulante za reumatološke bolesnike, klinike za reumatologiju, sala za ortopediju i radiće banjsko kupatilo kao i fizijatrijske ambulante. Ostavili smo i jedan smanjeni  deo postelja u stacionaru Terme kako bi  pacijentima koji su preživeli infarct ili su imali operaciju na srcu obezbedili rehabilitaciju”, istakla je profesor dr Marina Deljanin Ilić.

Ona ističe da se preduzimaju sve mere opreze i što se tiče zaštitnih odela, a kada  pacijenti dođu oni donesu potvrdu da su vakcinisani ili ih osoblje Instituta testira.

 “Od jula kontinuirno u saradnji sa Domom zdravlja radimo vakcinaciju i revakcinaciju i pacijenata  koji dođu na rehabilitaciji iz bilo kog dela Srbije da su”, zaključuje dr Marina Deljanin Ilić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com