Некатегоризовано

Plac „Radona“ grad dao državi, opozicija tvrdi da se time priprema privatizacija

Skupština grada Niša usvojila je na poslednjoj sednici rešenje kojim je zemljište na kome je izgrađen „Radon“ u Niškoj Banji iz vlasništva grada preneto u vlasništvo Republike Srbije, neposrednom pogodbom i bez naknade.

Prilikom donošenja rešenja rečeno je da je usvojeno da bi se olakšala i pojednostavila procedura državnih ulaganja u „Radon“, međutim, predstavnici opozicije ocenili su da u pozadini te odluke stoji namera da se ta zdravstvena ustanova privatizuje.

Gradski većnik zadužen za gradske opštine Miroslav Đokić rekao je da ukupna parcela ima 5.760 kvadrata, a da se bez naknade Republici Srbiji prenosi 2.765 kvadrata.

„Institut „Niška Banja“ pored hotela „Radon“ ima u Niškoj Banji i mnogo drugih objekata kao što su „Terme“.

Ti objekti su vlasništvo Republike, pa ni jedan od tih objekata nije prodat. Naprotiv to što je Republika vlasnik dalo je mogućnost da se ti objekti mogu da infrastrukturno opremaju, što nije bio slučaj sa „Radonom“.

On je za svaku veću investiciju morao da traži saglasnost grada, „Srbijavoda“, različitih ministarstava, što komplikuje dokumentaciju, tako da je ovo normalan sled okolnosti“, istakao je Đokić. Na pitanje novinara zbog čega grad nije prodao, već bez naknade dao zemljište Republici, Đokić je odgovorio da je i mnoge parcele Republika dala gradu bez naknade.

Odobnik odborničke grupe „Niš moj grad“ Dragoslav Ćirković da je postupak grada, odnosno predaja zemljišta iz vlasništva grada u vlasništvo Republike recept za privatizaciju koji se ustalio u ovom društvu.

„Imamo vlast koja društvenu imovinu polako pretače u privatne džepove izabranih ljudi, kao što se to desilo sa Kuršumlijskom Banjom. „Radon“ će verovatno uskoro otići nekom privredniku i to po znatno nižoj ceni od realne. Kuršumlijska banja prodata je za 1,4 milijarde dinara, a procenjena je na 3,5 milijardi“, istakao je Ćirković.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Nišu upozorio je prošle nedelje da vlast planira da privatizuje stacionar “Radon” pošto je grad odlučio da zemljište na kome je izgrađen taj objekat pokloni Srbiji.

“Sudskom odlukom je vlasništvo nad stacionarom „Radon“ dodeljeno Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, a fond je to svoje pravo preneo na Srbiju.

Najnovijom odlukom se zatvara krug, odnosno vlasnik i zemljišta i objekta postaje Srbija što značajno olakšava privatizaciju, odnosno prodaju”, navedeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com