Društvo

U Nišu pet ujeda pasa za 24 sata

Hitna pomoć u Nišu u protekla 24 časa zbirnula je pet osoba zbog ujeda pasa. Ni jednog pacijenta nije ujeo čopor pasa, već se radi o sporadičnim slučajevima koji su se dešavali na različitim lokacijama, potvrđeno je u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Grad Niš je prošle godine isplatio 12 miliona dinara građanima koje su ujeli psi lutalice. Ipak, kako se podaci o broju pasa lutalica ne uklapaju sa brojem napada na ljude postoji sumnja da se radi o prevarama. Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je za Niške Vesti izjavio da će inicirati da se uvede bolja kontrola u ovim slučajevima odštete.

Lekari Hitne pomoći zbrinuli su petoro Nišlija u protekla 24 časa zbog ujeda pasa. Dr Saša Milutinović iz Hitne pomoći izjavio je da su u pitanju lakše povrede koje su zbrinute u ambulanti ove zdravstvene ustanove.

„Od pet pacijenata koji su se obratili Hitnoj pomoći zbog ujeda pasa, njih četvoro su imali povredu ruke, a jedan pacijent povredu noge. Ni jednog pacijenta nije ujeo čopor pasa, već se radi o sporadičnim slučajevima koji su se dešavali na različitim lokacijama”, kaže dr Saša Milutinović, a prenosi Beta.

Još nije poznato da li su u pitanju ujedi pasa lutalica ili vlasničkih pasa, ali kada se dokaže da su u pitanju psi lutalice građani mogu da traže odštetu od Grada Niša. U velikom broju slučajeva, a zbog nepostojanja kontrole, pare i dobiju. Kako se podaci o broju pasa lutalica ne uklapaju se sa brojem napada na ljude postoji sumnja da se radi o prevarama. Samo u prošloj godini Grad Niš je građanima koje su ujeli psi lutalice isplatio 12 miliona dinara.

„Pitanje o ujedima pasa ćemo pokrenuti i rešiti. U ovim slučajevima ima mnogo zloupotreba i videćemo kako će se to završiti, jer ima puno nejasnoća oko toga ko je definisao da je u pitanju pas lutalica ili nečiji kućni ljubimac odnosno na osnovu kojih dokaza se to utvrđuje i kako organi postupaju u ovakvim slučajevima. Jutros je potvrđeno da u svih pet slučajeva nije napao čopor pasa“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Kada neko prijavi da ga je ujeo pas lekar se ne upušta u to kako je zaista nastala povreda. On samo napiše da je pacijent izjavio da ga je ujeo pas. Kada predmet završi na sudu, sud ne konstatuje niti se upušta u to da li je povreda stvarno nastala od psa ili od neke druge životinje. Suđenja se obično završavaju na četiri ročišta. Naknade za ujed iznose od 20 do 250 hiljada dinara, a u posebnim slučajevima i do pola miliona. Jedinstveni cenovnik ne postoji pa se isplata razlikuje od slučaja do slučaja. Napad napuštenih pasa u 95% slučajeva spada u lake telesne povrede i najčešće se naplaćuje oko 50 hiljada dinara. Ovaj iznos može biti ili mnogo manji ili mnogo veći, sve zavisi od procene medicinskog veštaka.

Prema statistici, desetak osoba dnevno potraži pomoć u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije zbog ujeda pasa. Oko polovine pacijenata koje su napali psi dolazi zbog napada lutalica, a druga polovina zbog napada vlasničkih pasa Jedan broj pacijenata dolazi odmah nakon povrede zbog pružanja adekvatne pomoći, a jedan deo se javlja i posle desetak ili više dana od povrede, zbog toga što želi da tuži komunalno preduzeće ili vlasnika psa.

slika parkicaŽrtve pasa lutalica svake godine uzmu stotine hiljada dinara iz lokalnih budžeta na ime odštete, a mnogi od njih prijavljuju lažne ujede, često i na teritoriji više gradova i opština, saopštio je NALED.

U 2014. godini naknade za ujed pasa osam gradova i opština u Srbiji isplatilo je više od 68 miliona dinara, odnosno 567.000 evra, ali nije moguće razdvojiti koliko je zahteva bilo opravdano, a koliko predstavlja plod želje za zloupotrebom, pokazali su podaci NALED-a.

Podsetimo, u Nišu još ne postoji azil za napuštene životinje i kako je ranije najavljivano još se traži rešenje o mogućnostima otvaranja azila. Takođe, februara ove godine u parku „Čair“ otvoren je specijalni postor napravljen za vlasnike pasa da šetaju svoje ljubimce, za šta je Gradska opština Medijana izdvojila oko četiri miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com