Magazin

Vernici danas slave proroka koji je i ČINIO ČUDA: Evo zašto bi trebalo da ga poštujete!

Jednom je, kao Mojsije, razdvojio vodu i napravio prolaz Jevrejima koji su bežali od Haldejaca, a svojom molitvom učinio je da se nekim ljudima hrana umnoži i tako ih spasio sigurne smrti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog proroka Jezekilja. Sveti prorok Jezekilj bio je iz jevrejskog grada Sarira i kad je Navuhodonosor drugi put osvojio Jerusalim odveden je u ropstvo u Vavilon.

Kada je imao trideset godina, a bio već pet u ropstvu, javilo mu se čudesno priviđenje. Video je da se otvorilo nebo, sa severa je duvao jak vetar, iz tog pravca dolazio je veliki oblak, usred njega dizao se oganj, a oko njega blistala je svetlost. Usred tog oblaka pokazale su se četiri životinje, a svaka od njih je imala četiri lica – čoveka, lava, teleta i orla. Osim toga, životinje su imale po četiri krila, a pod njima čovečije ruke. Vidna su bila i četiri velika točka, po jedan uz svaku životinju. Životinje su mirno stajale kad se nad njima video presto, a na njemu presvetlo čovečije obličje, a oko njega sijanje slično duginom. Gospod se ubrzo obratio Jezekilju i rekao mu da treba da vrati bivše vernike na pravi put. Nakon što je to izgovorio dao mu je parče smotanog papira na kom je pisalo “Plač i naricanje i jaoh” i rekao mu da pojede taj papir. Pojeo je papir, koji mu je bio sladak kao med, a od tada je bio ispunjen proročkim duhom i blagodati.

Sedam dana je proveo razmišljajući o tome šta je video kad mu se Gospod opet javio i rekao mu da je njegov zadatak da upozori bezbožnike da će brzo umreti ako se ne promene. Upozoren je da će se njihovi gresi preneti na njega, ako im prethodno ne kaže šta ih čeka, ali ako ih upozori, a oni se ne promene, gresi će ostati njihovi.

Uskoro mu se opet javio Gospod, rekao mu da se zatvori u svoju kuću i da tamo provede neko vreme u ćutanju. Kako bi upozorio ljude, u toku tog ćutanja on je video poslednju opsadu i razorenje Jerusalima od Haldejaca, koja im se i dogodila nekoliko godina kasnije. Kako ljude ne bi obavestio samo rečju, nego i delom, Gospod mu je naredio da obrije glavu i bradu, da svoje vlasi razdeli na tri dela, jedan deo zapali, drugi isecka mačem, a treći razveje u vetar. Na taj način trebalo je da prikaže kako će Bog kazniti ljude koji ne žele se obrate iskrenom pokajanju. Prema prikazanju, trećina ljudi u vreme opsade Jerusalima će umreti od gladi i pomora, druga trećina stradaće od mača, a treća će biti rasejana po svetu. Sve se ovo kasnije tako i desilo.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com