Društvo

Francuzi pomažu razvoj Niške Banje

Niška Banja ima veliki turistički potencijal koji nije iskorišćen, zaključili su predstavnici Grada i Opštine na sastanku sa delegacijom iz francuskog grada Daks. Svojim iskustvom u zdravstvenom turizmu i Institutom za termalizam, predstavnici iz Francuske bi, kažu, pomogli razvoj banje.

 Zahvaljujući francuskim stručnjacima Niška Banja može popraviti svoju turističku ponudu i obnoviti zdravstveni turizam, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Svijim iskustvima oni mogu pomoći boljem korišćenju termalnih izvora kako bi razvili zdravstveni turizam, potvrdio je i potpredsednik aglomeracije Daksa Stefan Mokler.

„Turizam u Niškoj Banji je totalno zapostavljena oblast. Ima tu i objektvinih razloga ali ja sam za to da veliki deo krivice pripišemo sebi i da pokušamo to da promenimo“, kazao je gradonačelnik Perišić.

Okruženje banje je, takođe, bogato i ono može da ponudi rafting na reci Nišavi, lepote Sićevačke klisure, planinarenje u slobodnom stilu, paraglajding i ostale adrenalinske aktivnosti. U banji postoji mogućnost za razvoj etno turizma, a i arheološko nalazište Medijana je u blizini, što dodatno povećava turističku atraktivnost. Potencijali grada, a samim tim i Niške Banje, povećali su se aktiviranjem aerodroma „Konstantin Veliki“, sa 9 međunarodnih linija, istakao je Perišić.

13598943 10210197313235541 960507719 n„Video sam da imate volju da razvijate svoj region, da ga strukturirate u smislu turizma, i to zdravstvenog turizma koji i mi u Daksu takođe razvijamo. Često zanemarujemo potencijale koje imamo u svom ambijentu i nekada treba neko sa strane da nas navede da shvatimo kolika bogatstva posedujemo, a ne koristimo ih“, rekao je Mokler.

On je podsetio da su termalne vode na ovom prostoru više hiljada godina. One imaju terapeutska svojstva i omogućavaju da se 2016. ljudi leče na isti način kao što je to činio car Konstantin.

Mokler je istakao i značaj saradnje u oblasti obrazovanja, a naročito sa Institutom za termalizam u Daksu, gde mogu da se školuju stručni kadrovi koji bi doprineli razvoju Niške Banje. Pomoć u lokalnom ekonomskom razvoju bi se ogledala i u tome što bi omogućili pronalaženje finansijera koji bi ulagali u banjski turizam.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com