Kultura

Predstava Narodnog pozorišta “Herostrat” nagrađena na “Bucinim danima”

Narodno pozorište u Nišu dobilo je nagradu za produkciju pozorišne predstave „Herostrat“ na trećem festival “Bucini dani 2016″ u Aleksandrovcu.

Predstava je rađena po tekstu Grigorija Gorina, u režiji Irfana Mensura, a zamišljena je kao omaž župljaninu-producentu, Minji Obradoviću, kažu u pozorištu.

Žiri festivala je posle odgledanih pet predstava u takmičarskom delu u periodu od 14. do 19 juna, doneo jednoglasnu odluku o Nagrada Bucini daninagradama. Mira Banjac je predsedavala žirijem, a članice Ana Sofrenović i Ivana Žigon obrazložile su ovu svoju odluku.

“Delo ima upečatljiv dramski tekst do sada neigran na našim prostorima i promišljenu i prefinjenu režiju koja je uprkos uslovima nemaštine u kojima je rađena uspela da predstavu dovede do ozbiljnog umetničkog kvaliteta”.

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu dodelili su Nenadu Ćiriću za ulogu Karla u predstavi Pijani Ateljea 212, tekst Ivan Viripaev, režija Boris Liješević.

“Glumac Nenad Ćirić je ostvario ulogu snažne umetničke ekspresije. Svojom uverljivošću ostvario je onaj najbitniji korak koji odličnu ulogu uzdiže do vrhunske glumačke kreacije”.

Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu dobila je Jelena Đokić za ulogu Laure u predstavi Pijani Ateljea 212, tekst Ivan Viripaev, režija Boris Liješević. U ulozi glumice autentičnog senzibiliteta žiri je prepoznao rafinirana, nepredvidiva sredstva u razotkrivanju granica ljudskog bola, istakli su.

Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca tj. glumicu dodeljeno je Jeleni Petrović za ulogu Roze u predstavi Pijani Ateljea 212, tekst Ivan Viripaev, režija Boris Liješević.

“Ulogu izuzetno velikog dijapazona pokrivala je prefinjenom glumačkom poetikom i ubedljivo dočarala lik koji se izdigao iznad besmisla njene tragične sudbine”.

Marina Stojanović je vrhunskim artizmom i kulturom scenskog pokreta ostvarila čaroliju uloge Puka u predstavi San letnje noći Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca Vilijama Šekspira u režiji Pjera Valtera Polica i time zaslužila Zlatno zrno za glumačku bravuru festivala, saopštili su.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala Bucini dani 2016. otišla je Bojanu Žiroviću za ulogu Lorensa u predstavi Pijani Ateljea 212 Ivana Viripaeva u režiji Borisa Liješevića.

“Promišljenom i preciznom glumačkom estetikom uspeo je da dosledno dočara beznađe savremene generacije u ostvarenju koje je dostojno da ponese glumačku nagradu imena Milosava Buce Mirkovića”, istakli su.

Žiri je pažljivo opservirao selekciju u celini sa nepodeljnim mišljenjem da je učinjen značajan korak napred u celokupnoj slici festivala uz postavljanje sve viših standarda. Poseban utisak festivala je publika koja je prepoznala kvalitet i umela da nagradi glumce ovacijama, dodali su.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com