Društvo

Zlatibor i Vrnjačka Banja o trošku javnog preduzeća ili građana?

JKP „Objedinjena naplata“ raspisalo je tender za rekreativni odmora radnika na Zlatiboru i u Vrnjačkoj banji. Ipak, javna nabavka je obustavljena zbog loše finansijske situacije, rekla je direktorka ovog preduzeća Jelena Stojanović. Na trošenje para javnih preduzeća za odmor zaposlenih ukazalo je Udruženje predsednika skupština stanara.

Javna nabavka se odnosila na hotelski smeštaj sa polu i punim pansionom, a ponude je trebalo da budu dostavljene najkasnije do 25. aprila.
Kako objašnjava direktorka Stojanović radi se o rekreativnom odmoru radi sprečavanja invalidnosti radnika, koji preduzeće po kolektivnom ugovoru treba da plati. Za te svrhe ON izdvajaja sredstva u iznosu od 0,75 procenata od iznosa plata zaposlenih.

„Za to su se izborili sindikati. Ipak, zbog teške finansijske situacije sa reprezentativnim sindikatima smo dogovorili da ove godine ne bude rekreativnog odmora pa je javna nabavka obustavljena“, rekla je Jelena Stojanović.

„Pravac Zlatibor i Vrnjačka banja o trošku javnog preduzeća“ navode na fejsbuk stranici Udruženja predsednika skupština stanara, koje skreće pažnju na nepravilnosti u radu gradskog komunalnog sektora.

Capture

Grozdan Mitić iz Saveza samostalnih sindikata, koje ima članove u svim javnim i javno-komunalnim preduzećima u gradu, kaže da svaki sindikat na osnovu kolektivnog ugovora dobija novac za odmor članova. U slučaju „Objedinjene naplate“ taj novac je objedinjen na računu preduzeća, koje raspisuje tender i traži najpovoljnijeg ponuđača.

JKP „Mediana“ za ove svrhe odvaja 0,5 odsto iznosa plata, a novcem raspolažu sindikati koji šalju zaposlene na rekreativne odmore, najčešće u banje širom Srbije, kažu u sindikatu ovog preduzeća.

„Prioritet dajemo ljudima koji rade teške fizičke poslove ili imaju zdravstvene proleme. Ako se jave ljudi iz sektora Odvoza smeća, niko iz kancelarija ne ide“, kaže predsednik Sindikata JKP „Mediana“ Vukadin Stanojević.

Zakon o radu dozvoljava izdvajanja i do 6 odsto za radnike na teškim fizičkim poslovima. Ipak, retko koji sindikat se izbori za ovoliku sumu, dodaje.

„Direktor „Mediane“ nam je najavio reviziju kolektivnog ugovora pa postoji šansa da više preduzeće ne plaća rekreativne odmore“, kaže Stanojević.

„Objedinjena naplata“ ima oko 130 zaposlenih, a ovo preduzeće se bavi naplatom komunalnih, stambenih i drugih usluga. Kako kaže direktorka Stojanović, do sada su svake godine radnici išli na rekreativni odmor, uglavnom na Zlatibor ili u Vrnjačku Banju.

Javna nabavka

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com