Magazin

NARODNA VEROVANJA NA CVETI: Evo šta danas OBAVEZNO valja da se uradi!

Na ovu nedelju mesec je pun. Verovalo se da tada ljudski um i veštine poseduju najveće moći. Zato je trebalo započinjati poslove i doneti važne odluke

 

Vernici danas obeležavaju praznik Cveti. Prema crkvenom kalendaru, ovaj praznik dolazi nakon Lazareve subote, ili Vrbice. Takođe, to je i poslednja nedelja u toku velikog Uskršnjeg posta. Cveti uvek padaju u nedelju, a ovaj praznik naziv je dobio po grančici cvetne palme, koju je Isus nosio u ruci.

Toga dana je Isus Hristos, praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim. Kada je došao do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, reče dvojici učenika: “Idite u selo koje je pred vama, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom, odrešite je i dovedite, i ako vam ko god šta kaže, odgovorite mu trebaju Gospodu! – i odmah će ih dati”.

Cveti 02
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Učenici uradiše kako im je Hristos zapovedio, i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu beše sakupilo sveta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: “Ko je to?”. Potom Hristos uđe u hram, gde su bili sakati i bolesni, i sve ih je iscelio. Među narodom i decom zavlada veliko oduševljenje.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com