Za ljubitelje ribe – Zlatni kotlić 2017

Za ljubitelje ribe – Zlatni kotlić 2017

08:00
1378
0
Niške Vesti
PODELI
Zlatni kotlić 2017.

Dvanaesto Međunarodno takmičenje u pripremanju riblje čorbe, ribljeg paprikaša i jela od ribe, „NIŠKI ZLATNI KOTLIĆ 2017. “ održaće se od 1. do 3. juna uz učešće eminentnih šefova kuhinja iz 17 zemalja, najavljuju iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Reč je o tradicionalnom takmičenju na kome učestvuju profesionalni kuvari ugostiteljskih radnji i preduzeća, učenici ugostiteljsko-turističkih škola kao i ljubitelji pripremanja riblje čorbe, ribljeg paprikaša i jela od ribe. Ova manifestacija ima tradiciju dugu 12 godina, i od samog početka izazavala je veliko interesovanje kako takmičara, tako i posetilaca.

“Cilj održavanja manifestacije je očuvanje, negovanje i podsticanje delatnosti ugostiteljsko-turističkog sektora i obogaćivanja turističke ponude grada Niša. Da smo do sada bili uspešni u svojim namerama, pokazuju rezultati, odnosno broj učesnika takmičenja, kako profesionalaca, tako i učenika i amatera, koji su svoje znanje i veštinu pripremanja jela od ribe imali priliku da pokažu i na drugim, domaćim i internacionalnim takmičenjima, gde su takođe, postigli zavidne rezultate, rekao je za Niške Vesti Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Osim toga, na ovoj manifestaciji posetioci mogu da dobiju korisne savete u vezi sa pripremanjem jela od ribe, degustiraju, nauče nešto novo, ali i da se zabave, ističu u udruženju.

Zoran Mirašević, privatna arhiva

Jug Srbije je tradicionalno podneblje koje, u gastronomskom smislu, karakterišu specijaliteti nastali kao mešavina turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje su lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale. Ljudi su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i na pravoslavni post. Zato se jela uglavnom prepoznaju kao letnja i zimska, ili kao posna (veganska i vegetarijanska) i mrsna (sa mesom). Mnoga jela su identična ili slična onima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive. Za tradicionalnu kuhinju juga Srbije mnogi smatraju tek nekoliko jela -sarmu, pljeskavice i ćevape. Što apsolutno ne stoji”, tvrdi Mirašević.

Imajući u vidu činjenicu da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu ještedljivost, a to se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave. Jela sa juga Srbije su uglavnom vrlo ljuta i začinjena, što je vremenom doprinelo da ih se svrsta u red teške hrane. Zato i ne čude recepti poput teleće glave u škembetu, mozak, škembe čorba ili sarmaluk (jagnjeća sarma).

“Želeći da razbijemo tabue i predrasude u vezi sa tradicionalnom južnosrbijanskom kuhinjom, ali i da ukažemo na značaj ribe u zdravoj ishrani, pokrenuli smo manifestaciju NIŠKI ZLATNI KOTLIĆ. Iako postoje saznanja da je riblje meso višestruko korisno i povoljno utiče na zdravlje čoveka, činjenice pokazuju da je u Srbiji, riba u ishrani nepravedno zapostavljena. Ne konzumira se dovoljno, a najčešće objašnjenje je visoka cena. Istina je, međutim, da se radi o lošoj navici, dodaje Mirašević.

„NIŠKI ZLATNI KOTLIĆ 2017.“ održava se 1. 2. i 3. juna u zatvorenom delu Doma vojske Srbije, kao i u otvorenom prostoru u najposećenijem delu grada, što celoj manifestaciji daje poseban šarm.

S obzirom na to da tamičenje ima svoju tradiciju, već vlada  interesovanje takmičara iz Srbije i zemalja u okruženju. Tačan broj je teško predvideti, ali se prema dosadašnjem iskustvu očekuje dolazak 300 do 400 učesnika.

 

Kako je Mirašević kazao, svoj dolazak najavili su najpoznatiji šefovi kuhinja, master šefovi i svetske sudije, kao i profesori svetskog glasa poput Steve Karapandže.Takmičenje će se odvijati u tri kategorije: profesionalci, amateri i učenici, a discipline su: pripremanje riblje čorbe, pripremanje ribljeg paprikaša i pripremanje jela od ribe.


Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *