Sport

Reprezentativci iz Niša sa Svetskog prvenstva u fider ribolovu doneli bronzu

Iako je bilo neizvesno hoće li zbog finansijskih nedaća uopšte otići na na Svetsko prvenstvo u fider ribolovu, koje je minulog vikenda održano u Portugalu, Nišlije Dušan Veljković i Saša Cuckić su sa svojim timom reprezentaciji Srbije doneli bronzu.

Njih dvojica, kao i selektor Nedeljko Stupar, jedini su reprezentativci iz Niša koji su sa još četvoricom takmičara iz Srbije branili boje zastave te zemlje, nadmetajući se u ovoj, u svetu veoma popularnoj ribarskoj disciplini sa takmičarima iz 22 zemlje sveta.

„Ovo je zaista ogroman uspeh i za nas, ali i za grad Niš. Dušan i ja smo dali sve od sebe da doprinesemo pobedi naše reprezentacije i ovom prilikom bi se zahvalili opštini Medijana koja nam je dala deo novca za takmičenje, ističe Cuckić.

Na put dug 3.500 kilometara reprezentacija je krenula kombijem i u Portugaliju stigla 18. juna, kako bi do početka nadmetanja odradila čak pet kvalitetnih treninga.

„Iako su informacije govorile da će većinu ulova činiti šaran, babuška i mrena, ispostavilo se da krupna riba veoma slabo jede, pa se na nekim delovima staze pecanje kedera nametalo kao najsigurnija taktika, ma koliko to bilo neuobičajeno u fideru. Pored toga, čitava staza bila je veoma neujednačena i našim momcima je odmah bilo jasno da će osim znanja i iskustva veliku ulogu igrati i sreća, odnosno žreb“, kažu u Svezu.

Sedmo Svetsko prvenstvu u ribolovu fider tehnikom organizovano je 24. i 25. juna u Portugaliji, kod grada Kabekao, na reci Raji. Na ovoj manifestaciji takmičio se 22 reprezentacije, a za najveće favorite smatrani su Engleska, Italija, Mađarska i Nemačka, koja je prošle godine postala svetski prvak.

Najuspešniji su ove godine bili Italijani, dok je Rumuniji pripalo srebro.

Podsetimo, do pred sam odlazak na takmičenje bilo je neizvesno hoće li ovi momci moći da otputuju u Portugal, o čemu su pisale Niške Vesti.

Cuckić je feeder ribolovom počeo da se bavi 2011. godine, a iste godine je postao i državni prvak. Postao je član reprezentacije Srbije nakon čega se takmičio na Svetskom prvenstvu u Belgiji. Svaka godina bila je uspešnija od prethodne, ali titula na koju je, kaže, posebno ponosan jeste “Najbolji fider ribolovac Srbije u “Fider ligi”.

Fider (Feeder- hranilica) metod je već dugo vremena jedan od najpopularnijih načina pecanja, ne samo u Velikoj Britaniji već i u većem delu Evrope. Kod nas ova neverovatno efikasna metoda tek od skora počinje da biva šire prihvaćena među ribolovcima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com