Društvo

Neizvesno hoće li niški reprezentativci moći da odu na Svetsko prvenstvo

Uprkos zavidnim rezultatima koje postižu na raznim takmičenjima, Nišlije Dušan Veljković i Saša Cuckić, reprezentativci fider ribolovstva, sve popularnije discipline kada je ovaj sport u pitanju, još uvek ne znaju hoće li otići na Svetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Portugalu sredinom juna. Njih dvojica jedini su reprezentativci iz Niša koji sa još četvoricom takmičara iz Srbije ove godine treba da brane boje zastave Srbije. Ipak, njihov odlazak u Portugal pod znakom je pitanja.

Iako im Savez sportskih ribolovaca plaća smeštaj, to nije dovoljno da se Dušan i Saša otisnu put Portugala i tamo predstavljaju svoju zemlju na svetskom takmičenju, jer troškovi koji ih tamo čekaju premašuju, kažu, njihove mogućnosti.

“Sport kojim se bavimo zahteva puno finansijskih ulaganja, a malo je onih koji bi to podržali, jer još uvek nije kod nas toliko zaživeo. Velika je čast uopšte postati deo reprezentacije, a da ne pričam o tome kolika je čast predstavljati zemlju na svetksom takmičenju u ovoj, u svetu jako popularnoj disciplini”, kaže Cuckić za Niške Vesti.

Pored Saveza, nešto novca dobili su, kažu, i od opštine Medijana, po 15.000 obojici, što je dakleko manje od onoga koliko im je potrebno da bi se nadmetali sa zemljama širom sveta.

Cuckić koji je za ribolov bio zainteresovan još od malih nogu, kako za onaj sportski, tako i za takmičarski, eprezentativac je Srbije već punih šest godina. Dugo je pecao i takmičio se u disciplini plovak na prijateljskim kupovima za klub Nišava Niš. Sa ekpsanzijom fider ribolova u Nišu, odlučio je da se i u tome opraoba.

“Počeo sam da se bavim feeder ribolovom 2011. godine, a iste godine sam postao i državni prvak. Postao sam član reprezentacije Srbije nakon čega sam se takmičio na Svetskom prvenstvu u Belgiji. Svaka godina bila je uspešnija od prethodne, ali titula na koju sam posebno ponoson jeste “Najbolji fider ribolovac Srbije u “Fider ligi”, priča Cuckić.

Fider (Feeder- hranilica) metod je već dugo vremena jedan od najpopularnijih načina pecanja, ne samo u Velikoj Britaniji već i u većem delu Evrope. Kod nas ova neverovatno efikasna metoda tek od skora počinje da biva šire prihvaćena među ribolovcima.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com