Mlade nadeNa kaficiSport

Nišlija Andrija Živić postiže sve: Igra i u Srbiji i u Makedoniji!

Fudbal, kao najvažnija sporedna stvar na svetu i sport koji je dostigao planetarnu popularnost, sam po sebi privlači mnoge dečake da od malih nogu krenu sa treniranjem i građenjem svoje karijere, kako na domaćoj tako i na inostranoj sceni. I dok mnogi od njih svoje početke vezuju isključivo za svoj rodni kraj i domaće klubove, nekima se već na početku karijere ukaže prilika da fudbalske korake naprave i van granica naše zemlje. Andrija Živić – Figi je petnaestogodišnji fudbaler iz Niša koji uporedo trenira i igra u Srbiji i Makedoniji.

Fudbalska federacija Makedonije

Nakon uspešne partije koju je pružio na turniru u Skoplju, roditelje Andrije Živića kontaktirao je selektor makedonske reprezentacije Mario Vujović, sa željom da ovaj talentovani dečak zaigra na njihovom podneblju. Usledio je poziv najpre u četvorodnevni kamp, nakon čega je odličnom partijom i odnosom prema igri zaslužio poziv u nacionalni tim Makedonije, a kako je Živić već imao dvojno državljanstvo i makedonski pasoš, prilika koja mu se ukazala ubrzo je prerasla u saradnju na obostrano zadovoljstvo.

 

Ovaj Nišlija, pored redovnih dvodnevnih treninga koje ima u svom klubu – niškom “FC Realu” stalni je član selekcije Makedonije uzrasta do 16 godina.

Andrija se od svoje 6 godine bavi fudbalom i već tada je počeo da pokazuje znake talenta koji mu, po svemu sudeći, ne manjka. U prvoj kontrolnoj utakmici U-16 reprezentacije Makedonije, odigranoj protiv Slovenije, on je najpre postigao gol, a potom u revanšu bio i dvostruki asistent. Usledio je meč protiv selekcije Bugarske u kojem se takođe upisao u strelce ali i kumovao golu svog saigrača u reprezentaciji. Naredni reprezentativni meč očekuje ga na Kipru, u decembru mesecu.  

Strelac i dvostruki asistent u dvomecu sa Slovenijom. Foto: privatna arhiva

Odlično pokriva poziciju desnog krila koja mu je primarna, a snalazi se i na levom krilu i u špicu.

Dobre partije koje redovno pruža u svom klubu ali i reprezentaciji Makedonije, preporučile su ga klubovima kao što su Vardar, Rabotnički i mnogi drugi, koji su za sada samo pokazali interesovanje za njegove usluge, ali još uvek nisu preduzeli nikakve korake.

Odlicna saradnja kako na terenu tako i van njega: Andrija sa svojim saigracima. Foto: Privatna arhiva

 

Trenutno nije angažovan od strane fudbalskih menadžera što nikako ne osporava talenat koji rezultira dobrim igrama, a kada ne daje golove, Andrija upisuje odlične asistencije, ali i odlične ocene u knjaževačkoj Gimnaziji gde vanredno pohađa drugu godinu. Ističe da tamošnji profesori imaju razumevanja za njegove obaveze i da mu vrlo često izlaze u susret.

 

 

 

A dobrom organizacijom svog vremena i posvećenošću na oba fronta, uspeva da uklopi sve i da stigne na sva tri odredišta – u Niš na treninge, u Knjaževac na časove i u Makedoniju na okršaje sa nacionalnim timom.

“Moji saigrači su me odlično prihvatili, bez nekih čudnih pogleda i bez osude. Odlično se slažemo, kako na terenu, tako i van njega” kaže Figi o svojim drugarima iz Makedonije, i dodaje da velika podrška dolazi i od strane njegove porodice koja se trudi da ne propusti nijedan meč. Roditelji ga od malih nogu uče pravim vrednostima, najpre tome da školu i fudbal ne treba odvajati, već da su podjednako važni za njegov pravilan razvoj.

Kaže da mu je njihova podrška veoma važna, ali kao veliki oslonac ističe i svoje trenere u Realu, Miodraga Jovanovića Draksu ali i personalnog trenera Ivana Bujagića, koji je zadužen za njegovu kondiciju i fizičku spremu.

Treneri i porodica su mu najveci oslonac.

Živić je naglasio da mu je popularni “Bugi” kao drugi otac i da mu kroz svakodnevne telefonske razgovore daje korisne savete. Kroz šalu dodaje i da se ponekad češće čuje sa njim nego sa svojim tatom.

“Izuzetno cenim i poštujem svog trenera Jovanovića, ali i individualnog trenera Bujagića. On mi je velika podrška i redovno mi pomaže čak i kada nisam u Nišu. Dok sam van Srbije, ne zaboravljam svoje trenere i ljude koji su mi on malih nogu pomogli, oni imaju veoma pozitivan uticaj na mene”, dodaje Živić. U korist tome govori i podatak da čak i neki od bivših trenera koji su radili sa njim, danas pomno prate njegovu karijeru i rezultate koje postiže.

 

Velika podrška dolazi i od strane direktora kluba, Gorana Stojiljkovića Gocija, koji mu takođe redovno upućuje savete kao bivši reprezentativac, a trener zadužen za njegovu uzrasnu kategoriju, Miodrag Jovanović, ima dosta razumevanja za obaveze kojih ima na pretek i odmara ga onda kada je to potrebno. Sa druge strane redovno mu daje šansu u prvom timu i dosta veruje u njega.

Andrija trenutno sa svojim klubom “Real Niš” zauzima čelnu poziciju na tabeli Prve kadetske lige, a iz kola u kolo se bore za plasman u Kvalitetnu ligu.

O samim treninzima i usklađivanju obaveza kaže da je “teško ali ostvarivo” jer dok god ima želje i volje, sve mu polazi za rukom.

“Treninzi u Makedoniji su naporni, tamo se više obraća pažnja na taktički deo i kvalitet igre, dok mi ovde treninzi fizički teže padaju. Što se tiče uslova i oni su drugačiji, na svakom treningu prisutni su doktori i fizioterapeuti koji brinu o nama, ekonomi kod kojih zadužujemo čistu garderobu koja se nakon treninga vraća, a onda dobijamo i užinu, kojom možemo da se poslužimo i u poluvremenu utakmice, npr. neko voće, zdrave grickalice i slatkiši.” naglašava Živić uz podatak da po završetku utakmice ključni igrači imaju poseban tretman kako bi se što pre oporavili za naredne duele.

Figi sa svojim klupskim drugarima slavi pogodak protiv Radnickog!

Dodaje da bi mu jednog dana bila čast ga zaigra na nemačkom podneblju, konkretno u drugoj ligi, koja po kvalitetu može da parira Bundesligi. Kao svog omiljenog igrača i fudbalskog uzora ističe argentinskog ofanzivca Serhia Aguera a omiljeni broj mu je 7 koji ujedno stoji i na njegovom klupskom i reprezetnativnom dresu. Rođen je 23.januara 2002. godine a “Figi” je nadimak koji ga prati od malih nogu, po njemu je postao prepoznatljiv kako u Srbiji tako i u Makedoniji.

Uz neosporni talenat o kojem može da svedoči svako ko je ovog Nišliju video na terenu, ali i trud, rad i upornost koji mu pomažu da bude jednako uspešan na svim poljima, očigledno je da ovog momka očekuje svetla budućnost. Jednog dana kada našu “sedmicu” budemo gledali kako u dresu nekog nemačkog prvoligaša rešeta mreže protivnika, ponosno ćemo isticati podatak da je svoje prve fudbalske korake načinio baš ovde – u Nišu.

Samo napred, Andrija!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com