Društvo

Počinju Dani makedonske kulture

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarala je danas sa otpravnicom poslova Ambasade Severne Makedonije u Beogradu Mihaelom Veselinov i predstavnicima udruženja koje okuplja naše sugrađane makedonskog porekla i kako je istaknuto susret je bio sadržajan i konstruktivan.

 

Saglasile smo se da je mnogo zajedničkih tema, kao i oblasti u kojima možemo da unapređujemo našu saradnju. Inicijativa i projekat „Otvoreni Balkan“, bliski i prijateljski odnosi dve zemlje snažno se osećaju i na lokalnom nivou, rekla je gradonačelnica Niša.

Povezani smo drumskim i železničkim Кoridorom 10, kao i blizinom našeg i skopskog aerodroma, a pojedine naše gradske opštine imaju bratske odnose sa makedonskim gradovima, napomenula je ona.

U tri grada, Skoplju, Sofiji i Nišu, na čelu su žene i to je dobar povod za obnovu zajedničke saradnje, razmenu iskustava i za rad na projektima prekogranične saradnje, rečeno je u razgovoru.

„Jedan od osnovnih ugovora će biti i mogućnost za veću saradnju i motivisanje privrednih komora da ubuduće organizuju poslovne sastanke unutar biznis zajednice“, rekla je ambasadorka Severne Makedonije, Mihaela Veselinov, uz upućene čestitke praznika pripadnicima makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji uručio je gradonačelnici Niša Zlatnu povelju za uspešnu saradnju sa Gradom u prethodnih 20 godina.

Na uspešnoj saradnji zahvalili su predsednik Nacionalnog saveta Borče Veličkovski i predsednik Udruženja „Vardar“ u Nišu Blage Petruševski.

Gradonačelnica Niša čestitala je gostima 8. septembar – Dan državnosti Severne Makedonije koji je prijemom i predstavljanjem makedonske kulture obeležen u niškom Oficirskom domu.

„Povod okupljanja je i sutrašnji praznik „8. septembar“, Dan nezavisnosti Republike Severne Makedonije. Tim povodom Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Niša tradicionalno već osam godina realizuje manifestaciju „Dani makedonske kulture“. Ova godina je deveta po redu, a za razliku od prethodnih osam, imamo jednu promenu, a to je da prva aktivnost u okviru ovih Dana bude prijem koji organizuje Ambasada i Nacionalni savet povodom ovog praznika“ istakao je Blage Petruševski, predsednik Udruženja Makedonaca „Vardar“ iz Niša.

Ovo će biti prvi put da Ambasada Severne Makedonije u Srbiji obeležava Dan republike van Beograda. Ova godina će za pripadnike makedonske nacionalne zajednice u Nišu biti važna i zbog obeležavanja 75 godina od naseljavanja Makedonaca u Srbiju.

Manifestacija „Dani makedonske kulture“ trajaće do 24. septembra. Po prvi put će biti otpevane najlepše makedonske pesme od strane međunarodnog dua „Etno lirika“ u Muzičkoj školi u Nišu u četvrtak 8. septembra od 19,30h. Biću izvedena i dvojezična pozorišna predstava na makedonskom i srpskom „Vetar u tapetama“ u Pozorištu lutaka u petak od 19.30 časova. Kao i monodrama „Oficir sa ružom“ Sonje Koneske Žugić 16. septembra u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Biće priređeno i veče makedonskog filma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com