Društvo

Kako zaštititi decu od sajber nasilja

Online igrališta bi trebalo zameniti šetnjama, druženjem s decom u „pravom“ životu i ograničiti upotrebu interneta i tehnologije u ranom uzrastu. U eri digitlane tehnologije to nije lako, jer deca žive i komuniciraju drugačije nego njihovi roditelji, rečeno je na susretu učeničkih parlamenata niških srednjih škola u Nišavskom okrugu. Prevencija zavisnosti od interneta, video igara i kockanja, ali i zaštita dece od sajber nasilja bi prema preporuci samih učenika trebalo da se ogleda u boljoj komunikaciji sa njihovim roditeljima, nastavnicima, ali i predstavnicima socijalnih službi i javnih ustanova, zaključeno je na sastanku.

Vreme interneta oblikovalo je nova igrališta, koja nisu „opipljiva“, jer deca se igraju online. Nažalost, pretnje po emocije dece, njihovu svest, pa i fizičko stanje su više izražene nego na pravom igralištu. Formirala se tzv. mobilna generacija koja je izložena sajber maltretiranju i sajeber kriminalu.

Kako bi se mladi edukovali o bezbednosti na internetu predstavnici učeničkih parlamenata srednjih škola u Nišu su se sastali i predlagali najbolje mere za prevenciju zavisnosti od interneta, video igara i online kockanja.

„Mladi su promenili način života i sve se više komunicira preko mobilnih telefona na društvenim mrežama kao što su Facebook i snapchat. Učenici su uglavnom obavešteni o bezbednosti na internetu, ali svakom može da se desi da bude žrtva sajber nasilja. U našoj školi se održavaju različite tribine preko kojih se edukuju mladi o prevenciji zavisnoti od interneta, video igara, kockanja i sajber nasilja. Znam za jedan slučaj devojke koja se slikala naga na Snapchat-u i mislila je da fotografija neće dalje se širi, jer aplikacija sama posle određenog vremena uništava arhivu video sadržaja i slika. Međutim, neko je slikao tu fotografiju preko ekrana mobilnog telefona, a sajber nasilnici su je ucenjivali, što je vrlo traumatično iskustvo za mladog čoveka jer ostavlja trajne psihološke i sociološke posledice“, kaže Isidora Mišković iz učeničkog parlamenta Ekonomske škole u Nišu.

14556026 10154548541284641 439164837 n

U Interpolu, u odeljenju koje se bavi zaštitom dece je zabeleženo nekoliko slučajeva iznude novca od dece preko interneta, kojoj je prećeno osetljivim podacima koje su zlonamerne osobe otkrile, nakon kojih su ta deca izvršila samoubistvo iz straha ili zbog nekog drugog razloga. Ovi slučajevi zabeleženi su u Kanadi, Velikoj Britaniji, SAD, ali i mnogim drugim zemljama.

„Naš zadatak je na ovom sasatanku da upoznamo učenike kada igra više nije igra i postaje zavisnost od interneta, video igara i kockanja. Cilj nam je i da učenici prepoznaju sajber nasilje i reaguju na vreme. Važno je i da oni sami daju predloge kako da se zaštite od negativnog uticaja online sveta“, kaže Biserka Svetozarević iz niške organizacije „Prijatelji dece“.

Nažalost, bezbednost te dece dovedena je u pitanje, jer roditelji nemaju vremena ili zanemaruju činjenicu da decu treba učiti da bezbedno koriste internet. Bezbednost dece na internetu je sve veći problem i mnogi roditelji koji su ga svesni ne znaju pravi način kako da zaštite svoju decu.

„U okviru Dečije nedelje koja je ove godine pod sloganom „Neću da brigam, hoću da se igram“ i Nišavski okrug skreće pažnju da mladi sve više svoje slobodno vreme provode otuđeno, uz internet, i mi ukazujemo na taj problem i obavezujemo državu, društvo, porodicu i okruženje da razmišljaju o mladim naraštajima i podstaknu ih na kvalitetniji život“, kaže načelnik Nišavskog upravnog okruga, Aleksandar Cvetković.

Rešenje je svakako u edukaciji, većem poverenju između dece i roditelja, korišćenju internet i programskih alata za zaštitu dece. Potrebna je i pomoć profesora škole, socijalnih službi i javnih ustanova koje na sebe treba da preuzmu ulogu edukatora i onoga ko podiže svest o tome šta je loše po decu na internetu, zaključeno je na sastanku predstavnika učeničkih parlamenata srednjih škola u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com