Društvo

Svi smo različiti, a slični! Kako sprečiti vršnjačko nasilje iz ugla maloletnika?

Potrešena vešću o tragedijama koje su zadesile našu državu i naš Grad u kojoj su, nažalost, stradali moji vršnjaci, nevini maloletnici, odlučila sam da napišem rad na temu vršnjačkog nasilja kako bih dala svoj mali doprinos i podigla svest kod svojih vršnjaka, ali i okoline. Rad na ovu temu je u okviru takmičenja Miss Environment Serbia čije će se finale održati 17. decembra u našem Gradu, u restoranu Vilin.

Vrsnjaško nasilje je sve učestalija tema u našem okruženju, što je poražavajuči podatak. Kako ga spreciti? Šta mi kao pojedinci, roditelji i pre svega ljudi možemo da učinimo da to sprečimo?

Smatram da, mi, kao društvo moramo da odgovorimo na ova pitanja, pronađemo rešenja i da bi se uveđenjem nekih preventivnih mere u školama moglo suzbiti ovakva vrsta nasilja, iako ni škola nije svemoguća.

“Moja škola održava edukacije o načinu komunikacije vršnjaka, empatiji i toletanciji. Jedan od mojih predloga jeste jedan radni dan u nedelji bez knjiga, u kom je dozvoljeno dolaženje u komotnijoj odeći, druženje, bavljenje sportom, slično principu po kome rade neke firme i korpocije u inostranstvu. To bi promenilo tok razmišljanja kod adolescenata, što znači da dolazak u školu neće predstavljati problem već zadovoljsto.

Slobodna komunikacija sa profesorima i zajednički pronalazak rešenja je sve manje zastupljen u državi. Zašto smo izgubili poverenje u naše učitelje i nastavnike?

“Više primera vrsnjačkog nasilja nalazi se u periodu iza nas. Da li ste pričali sa svojom decom o tome? Kakve su njihove reakcije na sve ovo što se dešava? Jeste li uspeli da promenite nešto”?

Škola je nekada bila najsigurnije mesto, sada iz nje dobijamo sve više loših iskustava. Roditelji nesrećno nastradale dece u Beogradu mislili su da su deca na sigurnom dok su odlazili na posao tog jutra, dok su oni nadomak Niša samo dopustili detetu da se druži i razvija se uz svoje vrsnjake, svog vršnjaka…

Postojale su mogućnosti po kojima je moglo spreciti sve ovo, ali postoje i one koje više neće dozvoliti da se išta slično ponovi.

Razgovori i objašnjenja da smo svi različiti, a svi isti. Ne treba suditi o nekome po načinu odevanja, već po naćinu razmišljanja i gledanja na svet.  Za ovo takmičenje sam se opredelila baš zbog te različistosti!

Svaki čovek koji ima dobru nameru, taj mi je odmah dobar prijatelj” – Dositej Obradović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com