Politika

Rebalans budžeta na jesen

Realizacija budžeta na osnovu prvih šest meseci u Nišu je više od 3 milijarde što je 66% od planiranog, a svega 31,44% u odnosu na godišnji plan. “Situacija je dosta teška ali za sve postoji rešenje i odgovor, a odgovor je u merama štenje, smanjivanju rashoda i povećavanju prihoda, ne stvarajući nove namete”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Za taj perod ovo Gradsko veće nije bilo nadležno da raspravlja, razmatra i obrazlaže, možemo samo da konstatujemo da je to otprilike isti procenat izvršenja i realizacije kao svih prethodnih godina. Čak se na poziciji rashodi primećuje 2% umanjenja u poređenju sa isim periodom prethodne godine”, rekao je Darko Bulatović.

U procentima najbolje je izvršenje transfera više od 40%.

Transferi od drugih nivoa vlasti izvršeni su sa 319 miliona dinara, prihodi od prodaje dobara i usluga su izvršeni sa 165 miliona dinara, preneta neutrošena sredstava su 127 miliona dinara, ukupno ostvarenje što se tiče prihoda i primanja jesu blizu 4 milijarde dinara, ili 31,44%”, rekao je Miljan Stevanović načelnik Uprave za finansije.

Najveće rashode ima prvobranilaštvo od čak 64 miliona, što je u procentima 105%.

Na konto prvobranilaštva grada se knjiže sve prinudne naplate koje dođu na naplatu budžeta grada, pa se tek onda razvrstavaju po upravama koje su nadležne. Izvršenja za zemljište, ujede pasa, po sudskim nalozima…Nakon rasknjiženja sa prvobranilaštva na adekvatne korisnike taj procenat će biti sveden na normalu”, rekao je Stevanović.

Redalans budžeta na jesen rešiće probleme, uveren je Bulatović.

Još se nismo upustili u razmatranje budžeta, već izvršavamo obaveze koje su nastale u nekom prethodnom periodu, a to seže godinama unazad. Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa problemima kroz rebalans budžeta koji sledi na jesen”, kaže on.

Kako je Gradsko veće usvojilo izveštaj o izvršenježu budžeta, on se dalje prosleđuje Skupštini Grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com