Društvo

“Besmrtni puk” na Dan pobede u Nišu

Na dan pobede u Drugom svetskom ratu, u ponedeljak 9 maja, Udruženje veterana Niša i Društvo rusko-srpskog prijateljstva “Naissus” organizuju paradu “Besmrtni Puk” u Nišu.

Okupljanje veterana, potomaka učesnika rata i svih onih koji žele da podrže paradu je u 9 sati kod spomenika na Trgu kralja Aleksandra, preko puta Pravnog fakulteta. Marš će se završiti kod hotela Ambasador, na Trgu kralja Milana.

“Možete da ponesete slike svojih rođaka koji su učetvovali u ratu, plakate, zastave”, poručuju organizatori.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja jer je 1945. godine na ovaj dan sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com