DruštvoStari Niš

(ARHIVSKE FOTOGRAFIJE) Godišnjica bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu

Dva dana nakon zvaničnog početka rata u Jugoslaviji i bombardovanja Beograda 6. aprila, avioni Trećeg rajha obrušili su se i na Niš.

U tom vazdušnom napadu, koji se dogodio pre 80 godina stradalo je 400 Nišlija, a više od 500 je ranjeno. Oni koji su stradali u bombardovanju, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde se i danas nalazi spomen-obeležje.

Četrdeset nemačkih bombardera “štuka-junkers 87” i dvadesetak lovačkih aviona, koji su stigli su iz pravca Sićeva, obrušili su se 8. aprila 1941. godine na Niš. Bombe su počele da padaju u 5.30 ujutru, a Niš je tada, odmah posle Beograda prvi put bombardovan u Drugom svetskom ratu. Rat koji je tada započela nacistička ratna mašinerija bio je najveći i najrazorniji ratni sukob koji svetska istorija poznaje, kaže istoričar Boban Janković za TV Zona Plus.

Bombardovanje NIša 8. aprila 1941. godine; Foto: Nenad Petrović

“Taj rat je doneo veliko stradanje, srpskom narodu, poginulo je milion Srba, dosta je stradalo u logorima, u ratnim dejstvima, ali cela priča oko tog 6. aprila počinje 25. marta kada je Jugoslavija pristupila Trojnom paktu”, kaže Janković.

Trojni pakt je izazvao veliko nezadovljstvo građana i demonstracije 27. marta pod parolom “Bolje rat, nego pakt”, “Bolje grob nego rob”, su osim u Nišu, počele i u drugim gradovima Srbije. Vojnim pučom smenjena je vlada i Jugoslavija je tako zauvek napustila politiku približavanja Hitleru.

U Nišu su se u centru okupili niški učenici, radnici uzvikivali parole i zapalili tri bureta kao simbol protiv Nemačke, Italije i Japana. U Istorijskom arhivu postoje fotografije o tom događaju, tvrdi Janković.

Niš je kapitualirao dan kasnije, 9. aprila, a Nemci čim su ušli u grad, popisali su imovinu. Inače, grad na Nišavi je bio prvi na listi gradova po broju savzeničkih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata – američki i saveznički aivoni bombardovali su ga čak 16 puta.

Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u Niš.

U ovom ratu učestvovala je ukupno 61 država, a poginulo je oko 50 miliona i ranjeno više od 35 miliona ljudi. Samo u Evropi materijalna šteta procenjena je tada na oko 277 milijardi dolara prema cenama iz 1938, a u Jugoslaviji na 47 milijardi dolara.

Bombardovanje NIša 8. aprila 1941. godine; Foto: Nenad Petrović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com