Kultura

Život vinčanske populacije na izložbi u niškoj Sinagogi

Verovanja praistorijskog čoveka, njegov duhovni i društveni život od pre 6000 godina, okosnica su sveobuhvatne izložbe koja je otvorena u Galeriji Sinagoga u Nišu.

Postavku čini više od 350 arheoloških predmeta otkrivenih na prostoru lokaliteta Pločnik, Vitkovačko Polje nadomak Župskog Aleksandrovca, Aleksinačkog Pomoravlja i brojnih drugih nalazišta vinčanske kulture, a po prvi put su javnosti predstavljene neolitske figurine i kultni predmeti vinčanske kulture.

Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović kustos Narodnog muzeja Niš, arheolog Julka Кuzmanović Cvetković muzejska savetnica Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milojević iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Foto: S.P.

 

„Retke su prilike da možemo na jednom mestu da sagledamo sve figure i figurine iz vinčanskog perioda, kako antropomorfne tako i zoomorfne, ali i sitne detalje nakita i ostalih upotrebnih predmeta koji su bili deo domaćinstava neolitskog čoveka i njegovog ličnog pojavnog izraza“, kazala je na otvaranju izložbe, Danijela Vanušić pomoćnica ministra kulture.

 

 

Foto: S.P.

U fokusu izložbe je žena koja je u i doba praistorije imala želju da bude dopadljiva, o čemu svedoče arheološki fragmenti nakita sa više arheoloških lokaliteta vinčanske kulture u Srbiji.

„Preovlađuju ženske vinčanske figurine, ali ima i nekoliko muških. Izloženi su i kultni predmeti koji su korišćeni u neolitu i koji su uticali na razvijanje religijske svesti praistorijskih ljudi“, rekla je Tatjana Trajković Filipović.

 

 

Foto: S.P.

Uz nakit, autori izložbe su prikazali svoje viđenje mode od pre 6000 godina, kroz reviju odevnih predmeta praistorijskih žena, a poslužena je i “praistorijska” hrana po originalnim receptima.

Foto: S.P.

Izložbu prati Monografija „Poznoneolitska i ranoneolitska fuguralna plastika iz severnih oblasti centralnog Balkana“, na čijoj izradi su, pored autorskog tima izložbe, radile i Jelena Milojević, Magdalena Selaković kao i Sanja Crnobrnja Кrasić.

Foto: S.P.

Izložba „Vinčanska žena – mit, boginja, majka“ će posetiocima biti dostupna do kraja marta 2020. godine, a u toku njenog trajanja biće organizovane radionice za decu, osmišljene od autora izložbe i muzejskog edukatora. Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Ulaz slobodan.

Izložbu, realizuju četiri institucije kulture, Narodni muzej Niš, Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Zavičajni muzej Župe u Aleksandrovcu i Кulturni centar u Aleksincu sa svojom arheološkom zbirkom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com