Društvo

Žene ugroženije u svim oblicima trgovine ljudima

Da li je seksualna eksploatacija I dalje najzastupljeniji oblik trgovine ljudima na ovim prostorima? Šta se sve podrazumeva pod pojmom “radna eksploatacaija”? Na ova I mnogo druga pitanja, odgovore su davali stručnjaci koje je okupila konferencija “Oblici trgovine ljudima zastuoljeni u BiH, Makedoniji I Srbiji”. Konferenciju su organizovale članice Centra za devojke iz Niša.

Trgovina ljudima podrazumeva prodaju i kupovinu, tj. držanje neke osobe u cilju njene eksploatacije, kao i sve druge radnje koje mogu biti deo tog procesa (prevoz, skrivanje, čuvanje…). Podaci Republike Srbije govore da su, kada je trgovina ljudima u pitanju, žene i dalje ugrozenije, istaknuto je na konferencijji.

“U gotovo svim oblicima trgovine ljudima žene su najugroženije, pogotovo kada je reč o seksualnoj eksploataciji. Ovo isto važi i za radnu eksploataciju”, navodi Sanja Kljajić, iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Jedan od većih problema, kada je o razrešavanju slučaja trigovine ljudima reč, je taj sto se ona tesšo dokazuje. Kako je istaknuto na konferenciji, često se ide linijom manjeg otpora I traže se olakšavajuće okolnosti.

“Jako malo slučajeva bude kvalifikovano kao trgovina ljudima… To je zbog težine prikupljanja dokaza i dokazivanja te vrste krivičnih dela. Često se dešava da se kvalifikacija krivičnog dela menja. Na primer, zloupotreba žena u seksualne svrhe karakteriše se kao navođenje na prostituciju…“, objašnjava Dragana Petrić, iz udruženja Lara BIH.

U danasnje vreme dominatni oblici trgovine ljudima mogu su različiti. Iako vodeće mesto I dalje zauzima seksualna eksploatacija, rastući problem u našoj zemlji jeste radna eksploatacija.

Konferenciju oblicima trgovine ljudima na nasim prostorima organizovao je Centar za devojke.

Mislimo da je jako bitno da se svi važni akteri povežu… I nevladine organizacije, koje su u ovom problemu najduže, kao i institucije. Konferencije su prilika da se svi okupe i zajedno razmene iskustva”, kaže Tatjana Nikolić, osnivačica Centra za devojke u Nišu.

Podsetimo, Centar se 18 godina problemom trgovine ljudima. Cilj im je, kako navode, prevencija, pa tim povodom organizuju radionice u srednjim školama, ali  I forum teatre I pozorišne predstave, kako bi, kažu, doprle do najrazličitije publike.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com