Društvo

Zašto nam lekari odlaze?

Medijski istraživački centar predstavio je rezultate istraživanja na temu “Zašto nam lekari odlaze?”. Od decembra do sada istraživači su pokušavali da nađu relevantne sagovornike jer većina nije želela da javno govori.

Na konferenciji za medije nije bilo lekara, ali su predstavljeni zaključci zašto odlaze i šta je to što bi ih zadržalo u svojoj zemlji. Iako su istraživači često nailazili na “zid” i “zatvorena vrata” istraživanje je uspelo. Lekari koji su govorili su uglavnom oni koji su otišli iz Srbije, a posao našli u Sloveniji ili Nemačkoj.

Zbog profesionalnog ostvarivanja i bolje finansijske situacije, niška pedijatrica posao je zamenila u nemačkom gradu za čak pet puta veću platu, navodi se u istraživanju. U inostranstvu cene svoje zaposlene, nema uslovljavanja.
Jelena je nakon fakulteta i pripravničkog staža pre osam godina našla posao i radi kao specijalista porodične medicine u Sloveniji. Ona kaže da je tek tamo stekla iskustvo i uvidela da postoji mnogo bolja opremljenost. Plata je niža nego u Nemačkoj ali, u zavisnosti od smena, može da zaradi do tri hiljade evra mesečno. Zadovoljna je privatno i poslovno.

Foto: I.M.

Plata nije jedini razlog zašto lekari odlučuju da odu iz Srbije, već i zbog sigurnosti svoje porodice, napredovanja, smirenije svakodnevice, stanja u društvu i straha da kada završe radni vek u Srbiji primaju premalu penziju.

“Kada smo pokušali da saznamo koliko je lekara do sada otišlo u inostranstvo došli smo do informacije da takav podatak ne postoji. Ono što se zna jeste da dva lekara dnevno napusti Srbiju, odnosno 700-900 lekara godišnje zatraži licencu Lekarske komore ali se ne zna koliko njih ode”, kaže Tatjana Đukić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Ipak, postoje i lekari koji svoj rad i sebe vide samo u Srbiji. A lekara u našoj zemlji ima dovoljno, to je činjenica oko koje su se usaglasili i Ministarstvo zdravlja i Lekarska komora Srbije, kažu na konferenciji.

“Ukupan broj lekara u Srbiji ne manjka, ali problem je u neravnomernoj teritorijalnoj raspoređenosti tih lekara. To jeste problem”, kaže Sanja Janačković ispred Medijskog istraživačkog centra.

Uz sve migracije, u Srbiji postoji višak školovanog medicinskog kadra. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 15 hiljada zdravstvenih radnika, kažu na konferenciji. Ipak, starosna struktura specijalista može biti problem jer je prosek godina starosti oko 55.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Zato sto je ovde mnogo dobro nikad bolje ha, ha, ha. samo vi glasajte a deca ce vam ziveti po belom svetu i vidjacete unuke samo preko wibera i skaypa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com