Obrazovanje

Zablistali matematičati, fizičari i informatičari Gimnazije „Svetozar Marković“

Jovan Arizanović, Andrija Živadinović, Aleksa Đorđević, Momčilo Tošić, Marko Milenković i Nikolija Cuckić , učenici specijalizovanih odeljenja za darovite učenike Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu osvojili su na prvom ovogodišnjem međunarodnom takmičenju Žautikovska olimpijada, dve zlatne i četiri bronzane medalje. Za nagrade se borilo preko 1.000 takmičara iz više zemalja.

Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu od 7. do 13. januara.

Jovan Arizanović i Andrija Živadinović osvojili su zlatne medalje iz matematike, a Aleksa Đorđević je osvojio bronzu. Momčilo Tošić i Marko Milenković su osvojili bronzane medalje na takmičenju talentovaih informatičara dok je Nikolija Cuckić osvojila bronzanu medalju iz fizike.

“Članovi timova koji su se takmičili su dva fizičara, tri matematičara i dva informatičara. Takmičenje se održava u Kazahstanu ali je ove godine zbog epidmije održano onlajn i nimalo nije bilo lako osvojiti medalje jer je bilo puno takmičara, a i zadaci su nešto teži, ne koliko na Olinpijadi, ali su gotovo u istom rangu”, kaže Aleksa Đorđević.

Dodaje da su za njih takmičarski dani bili 8. i 9.januar.

“Zadatke koje smo dobili radili smo u školi pod videp nadzorom. Svakog dana smo imali četiri i po sata da uradimo po 3 zadatka”, kaže Aleksa Đorđević.

Mladi daroviti matematičari, fizičari i informatičari su tako na najbolji mogući način, sa najsjajnijim odličjima započeli ovu 2021.godinu i spisku medalja Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu dodali još šest medalja. Pokazali su da ni epidemija ne može da ih spreči na putu ka cilju koji su sebi postavili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com