Društvo

Samo šest brucoša upisalo fiziku

Za razliku od Beograda gde se za studije fizike opredelio jedan brucoš, u prvom upisnom roku studija fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu upisalo je njih šestoro.

Prodekan za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta Tatjana Anđelković kazala da je za studije fizike, na kojima mesta ima za 32 studenta, generalno je uvek bilo slabo interesovanje, ali je poslednje tri godine dodatno opalo.

“Poslednje tri godine imamo u prvom upisnom roku oko pet prijavljenih, a pre toga bilo ih je po desetak. U drugom upisnom roku se ta brojka nešto uveća, nadamo se da će, kao i prethodne dve godine, biti desetak upisanih studenata”, navela je Anđelković.

Ona je kazala da poslednjih pet godina postoji i konstantan pad broja studenata matematike, a mesta ima za njih 54.

“Ove godine je u prvom upisnom roku te studije upisalo 15 kandidata”, dodala je Anđelković.

Studije geografije upisalo je 13 kandidata, kazala je Anđelković, i navela da je nešto veće interesovanje vladalo za upis hemije i biologije, tako da su osnovne studije hemije upisala 24 kandidata, dok se za studije biologije opredelio 31 brucoš.

“Beležimo i pad broja studenata hemije.U 2019. godini imali smo u prvom upisnom roku 42 brucoša, a sada 25”, naglasila je Anđelković.

Nijedan student hemije, dodala je prodekanka, po završetku osnovnih studija nije se opredelio za master studije koje omogućavaju rad u prosveti, već su se svi diplomirani hemičari opredelili ili za istraživanja u toj oblasti ili za hemiju koja se primenjuje u industriji.

Ne možemo da kažemo da rad u prosveti nije zanimljiv mladima, pre bi mogli da kažemo da se ne opredelujuju za profesiju profesora zbog malih plata i položaja te profesije”, kazala je Anđelković.

Najveće interesovanje, kako je dodala, vladalo je za studije informatike tako da je kvota od 81 studenta ispunjena odmah, a bilo je 97 prijavljenih maturanata.

“U prvom upisnom roku imali smo za 236 mesta ukupno 193 kandidata, što je više nego prošle godine. U 2022. godini prvom krugu bilo je 166 prijavljenih kandidata”, izjavila je Anđelković.

Ona je dodala da su na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu sva mesta na osnovnim studijama budžetska.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com