Sport

Vrh Treska, najlepši toplički vidikovac

Prvi pogled na vrh Treska, na južnom Kopaoniku, zaista proizvodi utisak da se radi o neosvojivoj tvrđavi, da je na taj vrh nemoguće se popeti, i da je podjednako opasan i surov kao i vrhovi prave, divovske planine Olimp, u Grčkoj. Ipak, ako se nastavi ka impresivnom dvozupcu južnog Kopaonika, lagano, strpljivo, uporno, korak po korak, na Tresku se može izaći i bez prevelikih napora.

Treska je vrh koji potpuno odudara, svojim oblikom, od ostalih vrhova Kopaonika, a i ostalih vrhova juga Srbije. Pravi je pijedestal oblasti Toplica, njen čuvar i najlepši toplički vidikovac.

Sve ovo doživela je družina od 70-oro planinarki i planinara koju je Planinasko društvo “Preslap” povelo na Tresku, i uspešno izvelo na najlepši vrh Kopaonika i juga Srbije.

Foto: PD “Preslap”

“Uspon je izveden u nedelju, 1.novembra 2020.godine, a južni Kopaonik bio je topao, suncem okupan, sa fantastično uklopljenim nijansama, kompozicijama i kontrastima jesenjih boja. U savršeno jasnom danu, sa vidikovaca pre vrha Treska, a naravno i sa same Treske, video se ceo masiv Kopaonika, videla se cela oblast Toplica, kao i planine Golija, Željin, Jatrebac, Radan, Kukavica, Pasjača, Vidojevica, Rtanj, Suva planina i Stara planina”, kažu u PD “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

U družini su, osim planinarki i planinara iz Niša, svoje predstavnike imali i Leskovac, Prokuplje, Kuršumlija, Jagodina, kao i države Južna Afrika i Zambija.

“Uspon je obavljen najpoznatijom trasom, koja je i najlakša, a započinje kod crkve Svetog Mine u selu Štava, u neposrednoj okolini Lukovske Banje. Uspon je postepen i vodi preko nekoliko atraktivnih vidikovaca, sa kojih se vidi celokupan masiv Kopaonika, i oko Pančićevog vrha, i na Kosovu. Sa trećeg po redu vidikovca, u produžetku trase, sve vreme ispred planinara, u pogledu, dominira dvozubi vrh Treska”, ističu.

Foto: PD “Preslap”

U ovom planinaskom društvu objašnjavaju da je najpre izveden uspon na južni vrh Treske, koji je ne predstavlja preveliki napor. Nešto je zahtevniji severni vrh Treske, gde se na par mesta valja pomagati i pridržavati rukama za stene. O svemu ovome brinuo je pažljivo i vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, koji su činili Miroslav Dokman, Slobodan Vasković i Vladimir Mitrović.

“Još jedan detalj je oduševio planinare, a to je popodnevna senka vrha Treska, koja se pod zlatnm jesenjim suncem ocrtavavala u šumama u okolini Lukovske Banje”, kazali su planinari.

Foto: PD “Preslap”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com