Društvo

Vreme kada je “Milosrdni anđeo” sejao smrt

Danas se navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja naše zemlje, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Sirene su najavile nalete NATO aviona u akciji nazvanoj “Milosrdni anđeo”, 24. marta 1999. godine oko 19,30 sati, a avioni iz Avijana poleteli su bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Pola sata kasnije prve rakete pale su na Kosovo i Metohiju, kasarne u Kraljevu i Mladenovcu, Straževcu i na vojni aerodrom Batajnica.

Te noći jugoslovenska vlada proglasila je ratno stanje.

Bombardovanje SRJ opravdalo je 19 zemalja smatrajuću da se na taj način sprečava humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji.
Tokom 78 dana, u napadima je, po nekim procenama, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi. Jugoslovenski komitet Crvenog krsta objavio je da je među stradalima bilo 79 dece. Među najmlađim stradalima bili su dvogodišnji Marko Simić i trogodišnja Milica Rakić. Razorena je infrastruktura, privredni objekti, škole, mostovi, zdravstvene ustanove. Bombardovane su medijske kuće i spomenici kulture.

Tokom bombardovanja SRJ, zabeležena su 58.574 naleta NATO aviona, a 50.000 razornih projektila palo je na Srbiju i Crnu Goru. Izručeno je više od 25.000 tona eksploziva. Bombe avijacije NATO srušile su oko 60 mostova. Uništeno je 300 fabrika, 190 škola, a 20 bolnica širom Srbije pretrpelo je oštećenja.

Na meti aviona NATO alijanse Niš se često nalazio, a sirene su retko kada oglašavale prestanak opasnosti. Grad je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom trajanja bombarovanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila, 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, osam grafitnih projektila. Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno. Na meti se našla i Komanda Kopnene vojske u Nišu u kojoj se sada nalazi jedinstveni muzej u Srbiji koji čuva sećanje na stradale Srbe u svim dosadašnjim ratovima, pa i bombardovanju 1999.godine. Tu se nalaze imena onih koji su stradili na Kosovu i Metohiji, u Srbiji od NATO bombi, ali i u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Datum koji će Nišlije zauvek pamtiti je 7.maj 1999.godine. Samo tog dana od kasetnih bombi poginulo je 15 Nišlija, a preko 20 ih je ranjeno. Gađana je gradska pijaca koja je smeštena u samom centru grada pored niške Tvrđave, kvart pored zgarde Banovine, zgrade koja, takođe ima svoju nezaboravnu i značajnu istorijsku priču, a gde se sada nalazi rektorat Univerziteta u Nišu, Klinički centar sa okolinom i Čair. Uništeno je ili oštećeno oko 120 objekata i 60 automobila.

Niš je zasut kasetnim bombama ponovo 12. maja, u 15 časova, tog dana nije bilo stradalih, ali je bilo kasnije, od zaostalih “žutih ubica”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com