Društvo

(VIDEO) Misterija laguma na brdu Vinik

VINIK, brdo na severnoj strani Niša. Najvažnija strateška tačka u odbrani grada. Antičke vile, mistični lagumi na samom vrhu brda, tuske tabije, jedno od lovišta čuvenog Kalče...

Podzemlje Niša i okoline ispresecano je podzemnim hodnicima i lagumima. Niko tačno ne zna ko ih je gradio, kada i za koje potrebe. O njima je pisao u svom romanu “Konstantinovo raskršće”, srpski pisac Dejan Stojiljković. Čak je i bio u jednom od njih, i to baš u onom onom kroz koji je prošlo 20 000 turskih vojnika koji su napali desno krilo Sinđelićevog šanca u Bici na Čegru.

Ko ih je gradio i za koje potrebe, još uvek je nedovoljno istraženo. Prema nekim pretpostavkama upravo je kroz podzemne hodnike koji se prostiru od Tvrđave do Vinika, turska vojska iznela topove i oružje.

“Lagum koji vodi na Vinik i dan danas je tu. U veoma je lošem stanju zato što po Viniku stalno krstare lovci na zlato, jer je upravo na tom mestu u okolini Niša pronađena najveća ostava novce u ovom delu Evrope. To su lagumi koji su građeni uglavnom od pečene opeke i niski su. Pošto su Turci bili niski ljudi to njima nije bio problem. Oni su rastavili topove na delove i zajedno sa municijom ih izneli na Vinik. Postoji svedočanstvo jednog od ustanika koji je rekao “kao iz zemlje da su iznikli”, što u neku ruku i jeste tačno”, rekao je Dejan Stojiljković.

On ističe da je upravo to i odlučilo bitku. Naša vojska bi verovatno u šančevima duže odolevala, možda bi imala i šansu za neki manevar povlačenja.

Foto: PD “Preslap” Niš

“Nakon što su bombardovali našu vojsku, Kuršid Paša je naredio juriš, što će se ispostaviti kao pogrešna odluka, jer nije očekivao da će Sinđelić da puca u barutanu i digne celo brdo u vazduh. Prema nekim turskim izvorima, oni su imali gubitke između 15 i 18 hiljada ljudi, što su bili strašni gubici za tursku vojsku. Ta pirova pobeda je naterala Kuršid Pašu da stvori Ćele Kulu u besu i nemoći. Znao je da mu se sprema svilen gajtan zbog te katastrofe koja mu se desila. On je iskalio bes na mrtvim ustanicima, a postigao je sasvim suprotan efekat, jer je to još više narod učinilo kivnim na Turke. Povučen je veoma brzo, postao je otpadnik i par godina nakon bitke na Čegru izvršio je samoubistvo tako što je popio otrov”, ističe Stojiljković.

Tuski izvori kažu i da komandant artireljijske topovske čete koja se nalazila na položaju na Viniku, nije bio mnogo sposoban oficir, pa je Kuršid Paša odjahao na konju do Vinika i odsekao mu glavu, a on sam nastavio da rukovodi bombardovanju.

“Lagumi postoje i danas, ali u njih ne može da se uđe, a nije ni bezbedno. Mogu da se vide spolja. Nažalost taj deo Vinika je načisto uništen. Uništili su ga kopači zlata koji su prekopali celo brdo, a da bi našli blago koristili su razne eksplozivne naprave”, rekao je Stojiljković.

Zanimljivo je i to da su se u delu gde su bile velike rupe, gde su bile turske baterije, 1999. godine, za vreme bobardovanja Srbije, smestili vojnici iz Protivartireljijsku odbranu. Ta udubljenja postoje i danas i svedoče o jednom vremenu i specifičnoj bitki koja se odigrala na teritoriji Gradske opštine Pantelej.

Vama koji čitate ovaj tekst još jednom napominjemo, nikako nemojte da ulazite u podzemne tunele, jer nisu bezbedni!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com