Društvo

Učenici Gimnazije “Bora Stanković” posadili tri stabla belog jablana

Povodom svetskog dana šume danas u gimanziji "Bora Stanković" simbolično u dvorištu su posađena tri stabla belog jablana, u saradnji sa Srbija šume i učenika biohemijskog odeljenja u gimnaziji.

Sadnji u dvorištu gimanzije prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja se zajedno sa učenicima biohemisjkog odeljenja posadila jedno stablo .

“Na svetski dan šuma iz Niša šaljemo jednu jasnu poruku da nam je jako važno da štitimo životnu sredinu, da nam svako drvo donosi čistiji vazduh a nasem gradu je svakako neophodan čist vazduh , u proteklih pet godina zasadili  smo preko 5000 stabala različitog drveća i svakako sa tim trendom nastavljamo u tome nas podržava ministarstvo za zaštitu životne sredine, redovno dobijamo sredstva na konkursima , zajedno skupštinama stanara sa našim sugrađanima na njihov predlog , kroz njihovu ideju sadimo drveće tamo gde je drveće najpotrebije. Uvek nedostaje zelenila , meni je posebno drago sto smo uspeli da posle 32 godine da napravimo prvo park sada uredjumo cair zamenjujemo posečeno drveće sa nekim drugim stablima, uređujemo prosto zelenila posebno Nišku banju to je naša misija , duž bulevara da ima što više drveća ,ali cčnjenica da je pojedino drveće koje je sađeno pre više od 50 godina vreme da se zameni i to uz podršku skupština stanara i građana radimo uveliko jer je prolece već stiglo ” , izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Svetski dan šume se obeležava 21. marta, u Evropi od 1971. godine, dok je 2012. godine skupština Ujedinjenih nacija obelodanila da je to svetski dan šuma i time je široj zajednici ukazala na važnost šuma kao jedan od   najzloženijih kopnenih eko sistema .

“Prvi put smo bili u drugoj godini kada smo sadili baš ovde iza škole isto neke vrste biljaka ili drveća, a danas sadimo beli jasen ovo drugi put otprilike da sadimo ne radimo toliko cesto ali kad radimo brinemo se o prirodi. Zasadili smo jedno drvo, ali naravno osećate se bolje kad uradite nešto za svoju sredinu . Naravno za svaku sredinu je bitno da bude ozelenjen prostor naravno nije sve bitno u zgradama i da sve to lepo izgleda kad nema prirode u tome, bitno je zelenilo poručujem za ostale škole i za druge ustanove koje nemaju toliko zelenila da počnu da se bave time”, kazao je Vasilije Anđelković učenik četvrtog razreda gimnazije.

“Gimnazija je najznačajnija društvena ustanova jer nju pohađaju oni koji će se sutra najznačajnije kreirati društvo i državu ,u tom smisu imamo obavezu, dužnost i odgovornost da obeležavamo datume , kao što je recimo dan šuma, juče je bio dan sreće budjenje prirode, a što se tiče gimnazije nailazi nam lep period obeležavamo  dan škole borini dani  i gde ustvari imamo jedan svojevrsni spektakl darovitosti i talenata učenika gimnazije. Dakle, mi imamo biohemisjko odeljenje koje je vrlo ozbiljno radi na tome , skoro svakog dana postoje aktivnosti koje se tiču zastite životne sredine, ekologije, imamo niz projekata koje se bave zaštitom životne sredine. Mi svake godine sadimo po neko drvo na razne načine, možda je samo period korone kada nismo ali se veoma bavimo time”, rekao je direktor gimnazije, Nenan Stefanović.

“Šume su na našu sreću svake godine u ekspanziji ,površina pod šumama  se uvećava samim tim što je dosta ruralnih područija zapušteno pa se šuma vraća na površine gde je nekad bila, površine koje su bile pogodne za pošumljavanje u okviru sistema Srbija šume su skoro sve pošumljene tako da mi naše aktvinosti usmeravamo na pošumljavanje površina koje su nažalost  pretrpele neku sanaciju  požara ili vetroloma ili ledoloma što smo svedoci klimatskih promena da se to često dešava” , izjavio je Bojan Mitić , samostalni referent za zastićena prirodna dobra i zaštitu zivotne sredine.

U Evropi najviše šuma ima Švedska, 28 miliona hektara, a slede Finska, sa 22 miliona i Španija sa 18 miliona hektara. Najveći procenat od zemalja u regionu imaju Crna Gora i Slovenija, gde su po dve trećine teritorije pokrivene zelenilom, što ih svrstava među najpošumljenije države u Evropi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com