Društvo

Kada i da li će nasilje nad ženama biti posebno krivično delo?

Sadnjom drveća protiv nasilja nad ženama

Uoči početka kampanje 16 dana aktivizma, Centar za devojke zasadio je tri drveta japanske trešnje u parku Čair kojom simbolično žeče skrenuti pažnju na problem nasilja nad ženama i femicida. U našoj zemlji, ove godine ubijeno je 27 žena od strane njihovih partnera, muževa ili bivših muževa. U susednoj Hrvatskoj devet.

Iv Ensler – američka spisateljica, aktivistkinja i pokretačica globalne kampanje Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama koje je prisustvovala današnjoj akciji sadnje drveća kazala je, prema statistikama UN – a jedna od tri zemlje će doživeti tokom svog života neku vrstu nasilja i to je zaista preraslo u pandemiju.

“Kako bismo zaustavili nasilje nad ženama, prvo se moramo suočiti sa to činjenicom. Nasilje je postalo tako očekivano, umesto da nas to uznemiruje, mi kao da ga prihvatamo. Ponosna sam na to što smo danas zajedno posadili trti stabla za žene ubijene na brutalan način, kako bi se njihova patnja i bol pretvorile u kompost, a stabla rasla u novi život za žene”,  priča Iv.

Ona smatra da bi rastavljanje patrijarhata smanjilo nasilje na globalnom nivou.

Rada Borić, aktisvistkinja, poslanica, predsednica Povereništva za rodnu ravnopravnost Grada Zagreba i predstavnica pomenute kampanje za Hrvatsku podseća da je prošle godine ubijeno 13 žena, dok je ove godine, do ovog trenutka ubijeno devet, čime Hrvatska zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju ubijenih žena.

“Nadam se da ni jedna žena više neće biti ubijena. Ono što nas posebno treba brinuti jeste da je prošle godine šest žena ubijeno od strane njihovih sinovi. O tome se još manje govori jer svi živimo na rubu siromaštva. Žene ne prijavljuju nasilje iz stida. Kako će majka prijaviti sina da je zlostavlja jer će okolina reći kako si ga odgojila? moramo ruštii sve stereotipe gde su uvek krive ženem, moramo promeniti fokus, da nam u fokusu bude žena žrtva koju treba razumeti i podržati”, poručuje Borić, koja se akrtivizmom bori više od 3 decenije.

Ona dodaje da žene nažalost ujedninjuje nasiilje, bez obzira iz koje sredine dolaze, da li su bogate ili siromašane, umesto da ih ujedinjuje kreativnost, način na koji brinu o svojoj zajednici i to kako su divne žene, sestre i prijateljice.

“Najveći problem su institucije koje i dalje funkcionišu na način da se boje moćnika i moći, a to treba menjati”, ističe.

Tatjana Nikolić – osnivačica i izvršna koordinatorka Centra za devojke u Nišu ističe da sev ovim događajem najavljuje 16 dana aktivizma koji počinju 25. novembra koji će biti obeležen peformansom koji govori o femicidu.

“Ono za šta se mi zaista zalažemo jeste da femicid postane posebno krivično delo i da se ozbiljnije shvati, počevši od države, institucija i od građanstva. Femicid je ubistvo žene samo zato što je žena i to je način da se pokaže moć  i kontrola, to je suština”, pojašnjava Nikolić.

Prema statistici, od 2010. do sada ubijeno je 400 žena.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com