Društvo

U ULICI NADE TOMIĆ 15: Fasada zgrade može da se obruši svakog časa i opasna je za prolaznike

Prolazak pored stembene zgrade koja se nalazi u ulici Nade Tomić 15, preko puta MUP-a, opasan je po prolaznike ali i stanere koji u žive u zgradi jer fasadna cigla kojom je obložena fasada svakog trenutka, sata ili dana, može da se obruši i tako povredi nekog od prolaznika, ili da ošteti automobile koji su parkirani u dvorištu zgrade. Problem postoji već godinama, ali stanari nemaju para da saniraju fasadu. U građevinskoj inspekciji kažu da, ukoliko se ovaj problem ne reši, sledi novčana kazna koja se kreće i do  dva miliona dinara.

Napukline na mestima gde se fasadna cigla odvojila od konstrukcije zgrade su vidljive golim okom, a nisu baš ni tako male. Problem traje već nekoliko godina, a stanare je na opasnost od obrušavanja fasade još pre nekoliko godina upozorila Građevinska inspekcija.

 

Foto: V.P.

„Čak smo postavljali i traku da upozorimo prolaznike na opasnost, ali je  ona uvek brzo bila pokidana“, kaže Marina Živulović Petrović, šef Građevinske inspekcije. Ona predlaže stanarima da problem reše što pre jer u suprotnom sledi ozbiljna novčana kazna. Dodaje i da oko zgrade, ako stanari ne mogu da urade sanaciju fasade, mora što pre da se postavi neka vrsta zaštite kako bi se obezbedila sigurnost prolaznika i ljudi koji žive u zgradi.

„Problem nije nov,stanare upozoravamo već godinama na opasnost od obrušivanja fasade, ali se ništa do sada nije rešilo“, dodaje Marina Živulović Petrović.

Problem sa fasadom nije nov i potiče još iz vremena kada je rađena nadgradnja pre  desetak godina zbog prokišnjavanja zgrade.

Foto: V.P.

 „Kao upravnik zgrade više puta sam se zbog ovog problema obraćao svima tražeći pomoć. Stanari sami ne mogu da reše ovaj problem jer je to preskupo i  nemaju para za to. Pokušali smo preko firme koja održava zgradu, ali su i oni odustali od toga. Tražio sam pomoć i od grada, ali nije bilo pomoći. Pisao sam i gradonačelniku. Svi odgovori su bili da to nije u njihovoj nadležnosti, što i jeste tako“, kaže Novica Živković, upravnik stambene zajednice.

Živković apeluje na gradske strukture da stambenoj zajednici daju  neki zakonski osnov ili uslov, pa i vreme, da reše ovaj problem, a ako ne uspeju u tome da jednostavno zatvore prostor oko zgrade da ne bi neko nastradao.

Zakon  kaže da je sanacija fasade zgrade u nadležnosti stanara i upravnika, koji za to treba da obezbede novac. Ukoliko to uskro ne urade Građevinska inspekcija će naložiti  upravniku da u određenom roku moraju da saniraju fasadu, a ukoliko to ne urade sledi kazna.

„Možda je za početak potrebno da sadašnji upravnik zgrade da ostavku i stanari potraže pomoć  od prinudnog upravnika zgrade. Možda će on na stručniji i efikasniji način znati da objasni ljudima o čemu se  radi i kakve su posledice“, kaže Marina Živulović Petrović.

Igor Igić, sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju objašnjava da je zgrada izgrađena pre više od dvadeset godina u skladu sa svim tehničkim propisima budući da je dobila upotrebni dozvolu.

„Ovo je stambeno poslovna zgrada. Stanari  imaju pravo vlasništva na posebnim i zajedničkim delovima zgrada, a tu spada i fasada“, kaže Igić. „Njihova prava su regulisana Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, ali uz svako pravo ide i obaveza. One su isto definisane zakonom i kažu  da se izdvajaju sredstva za tekuće i investiciono održavanje“, kaže Igić koji naglašava da se fasade zgrada, koje nisu konstruktivni elementi se moraju proveravati na svakih pet do sedam godina.

„Ovo mesto mora da se obeleži zaštitnom ogradom sa upozoravajućim znacima kako neko ne bi stradao“, kaže Igić. „Grad ne može puno da pomogne u ovom slučaju jer su članovi stambene zajednice vlasnici i zgrade, odnosno fasade. Grad može, ukoliko stanari nemaju program održavanja, da odradimo te radove, ali to bi sve bilo na teret stambene zajednice. Njima bi bilo povoljnije da oni to sami izvedu i to što pre“, zaključuje Igor  Igić.

Za početak upravnik zgrade će obeležiti opasan prolaz i zamoliti stanare da ne parkiraju automobile u dvorištu zgarde jer fasada može svakog trenutka da se obruši.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com