Društvo

Troje niških planinara na 31. Memorijalnom usponu na Bjelašnicu

Na planini Bjelašnici, 25 kilometara jugozapadno od Sarajeva, održan je, 30. novembra 2019. godine 31. Memorijalni uspon, u čast sedmorice mladih planinara, petorice iz Beograda i dvojice iz Sarajeva, koji su tragično stradali u blizini najvišeg vrha Bjelašnice, 2. decembra 1962. godine.

Manifestaciju su zajednički organizovali Hrvatsko planinarsko društvo “Bjelašnica 1923” iz Sarajeva i Planinarsko-sportsko društvo “Železničar” iz Beograda, a učešće je uzelo stotinak planinara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Osmočlanu grupu planinara sa juga Srbije, na ovoj akciji predvodio je Zoran Pavlović Paća iz Predejana..

Grad Niš predstavljalo je troje planinara iz tri planinarska sportska udruženja i to Dragana Milojević iz Planinarsko-alpinistsičkog kluba “Mosor”, Кrunislav Conić iz Planinarskog društva “Suva planina” i Miroslav Dokman iz Planinarskog društva “Preslap”.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

“Uslovi za uspon na 31. Memorijalu bili su za prosečne planinare prilično oštri, ali treba znati da na Bjelašnici uslovi mogu biti i znatno suroviji”, kažu niški planinari.

Uspon je počeo kod skijaškog centra Babin do.

“U blizini najvišeg grebena i prema vrhu Bjelašnice, duvao je prilično jak vetar, dubina snega je bila oko pola metra, što spada u blaže uslove kada je Bjelašnica u pitanju. Na samom vrhu izmerena temperatura bila je -18 stepeni, a brzina vetra iznosila je 40 kilometara na sat. Malo dalje od vrha nalazi se i obelisk posvećen nastradalim dečacima, do koga su takođe došli svi učesnici uspona i gde je odata pošta i položeno cveće.”

Oni dodaju da su vodiči uspona Velimir Gavran i Selver Ajrulahi, kao odlični poznavaoci Bjelašnice i svih opasnosti koje ona skriva, uspeli da bezbedno izvedu sve učesnike na vrh Bjelašnice, uz puno saveta i upozorenja.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

“Кoliko je bilo potrebno voditi računa o svakom koraku, govori i primer, da su učesnici akcije ugledali ogroman objekat meteoroške stanice na vrhu Bjelašnice, tek kada su mu prišli na desetak metara, a inače se po vedrom vremenu ova zgrada može videti i iz Sarajeva.”

Silazak sa Bjelašnice izveden je skijaškom stazom, koja se nalazi u zavetrini, a nešto pre silaska u Babin do, vremenski uslovi su se popravili, te su učesnici mogli da uživaju u pogledu na planine Igman, Trebević i Jahorinu, koje takođe spadaju u grupu sarajevskih planina.

Planinari iz Niša i sa juga Srbije iskoristili su ovu manifestaciju i da uspostave kontakte sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine, da predstave planine na jugu Srbije i manifestije koje se ovde organizuju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com