Društvo

Studiranje o trošku države ove godine za 3308 studenata

Ove godine prvu godinu osnovnih akademskih studija na budžetu upisaće 3.308 brucoša i to na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu. Najviše mesta za brucoše za studiranje o trošku države nudi Elektronski fakultet, a najmanje Fakultet umetnosti. Ovo je predlog Senata niškog Univerziteta koji tek treba da usvoji resorno ministarstvo.

Senat Univerziteta u Nišu je ovaj broj studenata dostavio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, a
resorno ministarstvo doneće konačnu odluku o broju brucoša koji će studirati o trošku države.

Senat je odlučio da broj samofinansirajućih studenata bude 1.725, što sa brojem koji će se školovati o trošku države zajedno iznosi 5.033.

Prve brucoše ove godine upisaće i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Nišu čija se kadedra nalazi u Kruševcu. Na ovom, najmlađem fakultetu u sastavu niškog Univerziteta, budućim studentima su ponuđena tri studijska programa: voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i povrtarstvo i stočarstvo, a predviđen je upis 120 studenata za školovanje na budžetu.

Broj studenata po fakuletetima:

Građevinsko arhitektonski fakultet – 240 studenta na budžetu.

Ekonomski fakultet  – 330

Elektronski fakultet – 480 brucoša.

Mašinski fakultet – 270 brucoša.

Među srednjoškolcima najveće interesovanje vlada za upis na Medicinski fakultet koji bi ove godine, ukoliko resorno ministarstvo odobri, upisao 300 studenata na budžetu.

Pravni fakultet –  280 brucoša .

Prirodno-matematički fakultet – 339 brucoša.

Fakultet zaštite na radu 200, po 100 studenata na studijskim programima zaštita na radu i zaštita životne sredine.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja upisaće 140 studenta.

Fakultet umetnosti 39 studenata koji se finansiraju iz budžeta, po 5 studenata na studijskim programima za slikarstvo i grafički dizajn, 11 studenta na studijskom programu muzička teorija i 18 studenata na studijskom programu izvođačke umetnosti.

Filozofski fakultet treba da  upiše 340 studenata koji se finansiraju iz budžeta. Njima je ponuđeno 13 studijskih programa na osnovnim akademskim studijama uključujući i studijski program nemačkog jezika koji je u procesu akreditacije.

Broj samofinansirajućih studenata će u školskoj 2018/19 iznosti ukupno 1.725 studenata i varira u zavisnosti od fakulteta.

Građevinsko-arhitektonski upisaće 120, Ekonomski 370, Elektronski  60, Mašinski fakultet 70, a Medicinski 48 samofinansirajućih studenata.

Broj samofinansirajućih studenata na Pravnom fakultetu je 320, na Fakultetu zaštite na radu 160, na Fakultetu sporta i izičkog vaspitanja  55 , a Fakultetu umetnosti 27, a na Filozofskom fakultetu 315.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com