Kultura

Srpsko – ruski roman o veštici iz Strašilova

“Veštica iz Strašilova – Memento mori” je jubilarni, deseti roman niškog pisca Miloša Petkovića, koji knjigu potpisuje zajedno sa ruskim kolegom, autorom Antonom Ivanovičem Leskovom.

Ruski pisac inače živi na relaciji Rusija-Srbija i bavi se naučnim istraživanjima, pre svega u oblasti futurologije.

“Veštica iz Strašilova – Memento mori” je forenzički triler smešten u osamdesete godine prošlog veka, u župskom vinogorju po dno Kopaonika. U napetoj, dinamičnoj priči prepliću se ukusi trilera, krimi-romana i horora sa elementima vezanim za slovensku mitologiju i onostrano,” kazao je Miloš Petković.

Predložak teksta za zadnju koricu:

Osamdesete. Godine restrikcija. Župsko vinogorje i napuštena sela u poljanama. Sjaj grimiznog oka zveri što vreba i strašila među čokotima. Serija ritualnih ubistava.
Ko je vinar čija ćerka, obolela od porfirije, nikada nije videla svetlost dana te joj jedini prozor u svet predstavljaju samo knjige. Šta tu traži sokolar Stribor, a šta mistični inspektor kojeg slike stalno vraćaju u prošlost, u vreme kefalija, mačeva i napetih lukova? U vilajetu, koven. Kakva se to tajna krije pod drevnom tvrđavom Koznik? I zašto svi izlokani drumovi vode do kuće veštice Dijane? I sveštenik i šumar kraj kojeg hodi golemi pas, i oni su čuli samo dve reči. Do ušiju im ih je doneo lahor. Memento mori…

Izlazak romana očekuje se na proleće, autor naslovnice je više puta nagrađivani Igor Krstić, dok autori knjige naglašavaju da je za roman korišćena obimna građa te da će, ukoliko se publika bude vezala za troje glavnih protagonista koji su članovi Belog kovena u ovoj storiji, sokolara Stribora, inspektora Krstana i vešticu Dijanu, poraditi i na nastavku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com