Društvo

SRBIJA PODELJENA: ZA i PROTIV protesta

Trećeg dana protesta „Protiv diktature“, koji organizuju na desetine hiljada mladih širom Srbije, zahtevi su postali jasni. Naime, kako je navedeno, zbog nezadovoljostva izveštavanjem javnog servisa o izborima, i kako tvrde, neravnomerne zastupljenosti kandidata, studenti su se usaglasili da jedan od zahteva bude smena direktora javnog medijskog servisa RTS-a, ali i smena članova REM-a zbog izostanka njihove reakcije na prekršaje – na koje je ukazivala opozicija i javnost.

Mladi sa protesta poručuju da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, tražiti vanredne parlamentarne izbore.
I Srbija se podelila… Sa jedne strane omladina koja izražava protest nezadovoljna situacijom u Srbiji, sa druge strane oni koji ta okupljanja karakterišu kao besmislena i zakasnela.

 

NI NIŠKA JAVNOST NIJE OSTALA IMUNA NA POLEMIKE

I studenti grada na Nišavi, i oni koji se tako osećaju, trodnevnim okupljanjem na gradskom trgu, na miran način su, kažu, želeli da izraze nezadovoljstvo. Transparenti na kojima je pisalo „Vučić nije moj predsednik“, „Nećemo Cecu za ministarku kulture“, i „Ne damo ideale“, samo su neki od onih koji su se našli na ulicama. Procenjuje se da je u utorak, drugog dana protesta, gradskim ulicama marširalo par hiljda ljudi.

Foto: Niške Vesti

Ipak, spontano okupljanje mladih u mnogim krajevima Srbije, izazvalo je i oštre reakcije sa druge strane. Oni koji su protiv protesta tvrde da „šetači“ nemaju jasan cilj i da je ova „parada besmislena“. Na društvenim mrežama mnogi iskusni opozicionari procenjuju da su mladi ovoga puta zakasnili.

 

SINDIKAT POLICIJE: OSTANIMO MIRNI, PRIBRANI I DOSTOJANSTVENI

Sindikat srpske policije pozvao je sve učesnike protesta da svoje nezadovoljstvo iskažu na miran i dostojanstven način, i da ne nasedaju na eventualne provokacije pojedinaca, čiji je, kako kažu, cilj da izazovu nerede. Oni su pozvali omladinu da ne ruše gradove, ne napadaju policajce koji su tu radi njihove bezbednosti i podsećaju da su oni kroz istoriju velikom većinom bili uz svoj narod, uprkos pokušajima zloupotrebe.

Članovi sindikata obratili su se i svojim kolegama, koje su pozvali da svoj posao rade časno i pošteno, da ne naseduju na provokacije i ne podležu, kako navode, nečasnim naređenjima ukoliko uslede.


Mirna glava, toplo srce i čiste ruke danas su nam potrebni više nego ikad! Ne dozvolimo bruku ni stid pred sobom i svojom decom!”, poručuje ovaj sindikat u svom saopštenju.

Zbog toga što će oči javnosti biti uprte u policiju, sindikat ih poziva da ne nasedaju na bilo kakve zloupotrebe, sa bilo čije strane.

Svaki eventualni pritisak i poziv na nečasno ili nezakonito postupanje prijavite vašem sindikalnom aktivisti! Upozorite svoje starešine da se tako nešto ne sme u uređenoj demokratskoj državi kakvoj svi težimo!

NOVINARSKA UDRUŽENJA: KOLEGE, IZVEŠTAVAJTE PROFESIONALNO

Na proteste u Srbiji reagovala je i koalicija novinarskih udruženja, koja je svoje kolege i medije pozvala da izveštavaju profesionalno.

 

Oni su pozvali medije, a posebno javne servise “da se privedu profesiji i tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.“.

Posebno su podsetili javne servise da imaju zakonsku obavezu da rade u javnom interesu, a ne interesu vlasti i da imaju obavezu da istinito, nepristrastno i potpuno blagovremeno informišu građane.



PROTESTI SE NASTAVLJAJU

I dok oštra polemika na internetu i dalje traje, i dobitnici i „gubtinici“ na ovim izborima se pitaju dokle će protesti da traju, i kako će se završiti.

Do tada, mladi sa ulica uzvikuju da im je namera da nastave sa protestima. Pored Niša, Beograda i Novog Sada, protestne šetnje se, četvrti dan zaredom, organizuju u Kraljevu, Boru, Leskovcu…

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com