DruštvoZdravlje i zdrav život

Spremali zdravu hranu i promovisali zdrave stilove života

Učenici i nastavnici Ugostiteljsko turističke škole u Nišu i ove godine obeležili su Svetski dan zdrave hrane. Uz specijalitete tradiconalne srpske kuhinje i poslastice na bazi voća, promovisana je zdrava ishrana u ovoj školi.

Učenici već tri godine obeležavaju ovaj dan, pa su i sada spremili mnoge zdrave specijalitete, ali su pokazali da nije teško pripremiti zdravu hranu.

“Nije bilo teško da pripremimo zdravu hranu jer mnogo toga pripremamo i kući. Pogaču pravimo za Novu godinu i Božić, slatke kiflice takođe, ali su i profesori bili sve vreme uz nas, nadgledali nas i pomagali nam”, kaže jedan učenika.

Njegov drug iz školske kuhinje dodaje da im je bilo važno da sada aktiviraju i učenike mlađih razreda.

“Važno nam je da probudimo svest kod vršnjaka o tome koliko je važna zdrava hrana mada mnogi od nas radije konzumiraju brzu hranu”, dodaje ovaj mladi kuvar.

Osim tradicionalnih jela predstavljene su i zdrave poslastice bez šećera koje se baziraju na voću, a bilo je reči i o bezglutenskoj ishrani.

“Želeli smo da pokažemo da poslastice mogu da se naprave i bez belog brašna i bez šećera, a opet da budu ukusne”, dodaje jedan učenik. “To su poslastice pripremljene na način kako su ih pripremale naše bake, pa sada ovde imamo pečeno voće, pečenu bundevu, jabuku, dunju. U toku smo i sa internacionalnim kuhinjama pa smo pripremili i suve šljive sa crnom čokoladom, bombice od suvog voća koje su i te kako i ukusne i zdrave”.

Julija Veljić je bila gost Ugostiteljsko-turističke škole i ona je bila zadužena da učenicima pokaže šta se sve može spremiti bez glutena.

Julija Veljić; Foto: V.P.

“Moja porodica je već 15 godina na ishrani bez glutena i ovde sam da pokažem domaćinima da se za goste koji imaju problema sa ishranom može spremiti puno toga bez glutena”, kaže Julija Veljić. “Donela sam danas banicu bez glutena, kiflice bez glutena, sipanu pitu od jabuka bez glutena”.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole na ovaj način i ovakvom akcijom podržavaju oktobar kao mesec zdrave ishrane.

“Naši učenici koji se spremaju za kuvare i poslastičare moraju da znaju šta je važno kada je pravilna ishrana u pitanju. Želimo i da među njihovim vršnjacima razvijemo svest o tome koliko je značajna zdrava hrana”, kaže Ančica Dimitrijavić, natavnik kuvarstva.

Dragana Minčić, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu kaže da je za decu i za njihovo zdravlje važno da se zdravo hrane.

“Ova trpeza pokazuje koliko su deca pažljivo slušala svoje nastavnike i koliko su na samom početku školovanja stekli iskustvo da se bave ovim poslom”, zaključuje direktorka Dragana Minčić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com