Društvo

ŠOK! Računi za grejanje da se SMRZNEŠ

Decembarski računi Objedinjene naplate koji su ovih dana počeli da stižu na adrese korisnika, mnoge Nišlije ostavile su u šoku. Najveća stavka na računu je, naravno, usluga daljinskog grejanja JKP Gradska toplana.V.D. direktora Toplane, Zoran Stojanović, za Niške vesti kaže da su računi veći jer je u decembru temperatura bila 3,25 stepena niža u odnosu na  decembar 2015. godine i isporučena je veća količina toplotne energije.

“Koliko treba da zarađujete da bi jednostavno i lako mogli da platite račun od 11.250 dinara za stan od 54 m2”,  zapitao se čitalac Niških Vesti koji je danas poslao svoj decembarski račun na redakcijski mejl.

On podvlači da redovno izmiruje obaveze prema Objedinjenoj naplati što se može videti, jer je račun umanjen za iznos od 576 dinara. U suprotnom iznosio bi 11.844 dinara.

Decembarski računi usijali su i društvene mreže, a primera da se u ovu decembarsku “matematiku” slabo ko razume, je mnogo.

Tako je  za  stan od 53 kvadratna metra ispostavljen račun od 8600 dinara, a za stan od 48 kvadratnih metara – 9300 dinara.

V.D. direktora Graske Toplane kaže da kvadratura stana nije primarna, već se u obzir treba uzeti energetska efikasnost stana i zgrade.

“Mi smo samo fakturisali količinu isporučene enregije. Kod stanova koji su energetski efikasni i gde nema gubitaka toplotne energije, računi su manji. To je odgovor na pitanje zašto su nekim građanima koji imaju stanove manje kvadrature, računi veći,”  kazao je Stojanović.

Stojanović kaže da još uvek nije dobio račun za svoj stan, ali da je od komšije čuo da je decembarski račun Objedinjene naplate za njegov stan 12.500 dinara.

“Očekujem da će i moj račun biti toliki, za sve građane važi ista cena. Treba uzeti u obzir povećanu cenu varijabilnog dela”, dodao je.

Da podsetimo, Gradska toplana je za ovu grejnu sezonu predložila povećanje cene fiksnog dela za 1,5 dinar odnosno sa 28,26 na 29,88 dinara po metru kvadratnom, što je Gradsko veće odbilo. Ipak, usvojena je odluka da se varijabilni deo računa sa 3,91 dinara poveća na 5,21 dinar po kilovat času toplotne energije, što je poskupljenje cene grejanja od 30 odsto.

Nekim građanima je i novembarski račun bio visok.

“Nisam još dobio decembarski  račun ali očekujem katastrofu, jer mi je za prošli mesec za stan od 67 kvadrata, došao račun na 15.900 dinara,” požalio se jedan Nišlija.

Stojanović kaže da je mesec decembar 2016. godine imao za 3. 25 stepena nižu temperaturu nego lane, što se odrazilo i na povećanu isporuku toplotne enrgije. On tvrdi da je u decembru niška Toplana isporučila za 60- 80 procenata više toplotne energije u odnosu na decembar 2015.

Ako se prisetimo početka januara kada je primenjen neprekidni režim rada jer je postojala opasnost od pucanja cevi zbog niskih temepratura, izgleda da horor sledi tek sa januarskim računom, saglasni su građani. Direktor Toplane misli drugačije.

“Ja ne mogu unapred ništa da kažem o januarskim računima, možda budu i niži jer smo tek na sredini meseca. Nismo grejali samo da bi održali sistem daljinskog grejanja, već i da bi domovi Nišlija bili topli u tim ledenim danima. Imali smo ranijih godina pritužbe zašto se Niš ne greje 24 časa kao Novi Sad i Beograd, eto sada  smo grejali. Imali smo u januaru osam dana koji su zaista bili ledeni i to će se odraziti na račune, ali do kraja meseca ima još vremena”, rekao je Stojanović.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto aprilska plata prošle godine u Nišu iznosila je 41.649 dinara, dok je bruto plata bila 57.684 dinara. Pod uslovom da je ova statistika tačna, znači da bi čitalac Niških Vesti sa početka  teksta, trebalo da za račun Objedinjene naplate izdvoji četvrtinu svoje mesečne zarade. Ostaje još struja, kablovska TV, telefon, mobilni telefon, internet… i stroga dijeta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com